IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златната ера" за жилищния пазар в Дания е към края си

Очаква се цените на апартаментите в Копенхаген да намалеят с 1,9% тази година

12:10 | 18.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

„Златната ера“ на двуцифрения растеж за датския жилищен пазар приключи, сочат данни на най-голямата ипотечна банка в Дания Nykredit, цитирани от Bloomberg.

Банката съобщи в понеделник, че последните данни за цените показват промяна към умерено повишение или дори свиване в някои части на страната. Цените на жилищата са отбелязали годишен ръст от 3,5% през 2018 г., сочат данни на Finans Danmark, но повишението се дължи главно на постигнатия ръст през първото полугодие на миналата година. Жилищен Жилищен

„Пазарът изпада в застой, защото цените на апартаментите достигнаха ниво, при което по-малко хора могат да купуват“, казва Мира Лие Нилсен, икономист в базираната в Копенхаген Nykredit. „И в същото време по-строгите изисквания за отпускане на кредит, въведени в началото на 2018 г., свиват кръга на потенциалните купувачи“, допълва тя.

Това се случва въпреки че ипотечните кредити в Дания остават евтини – основният лихвен процент в страната беше отрицателен през по-голямата част от последните пет години.

Евтините пари ще помогнат за предотвратяване на „срив“ на пазара, казва Нилсен. Тя очаква цените на жилищата да се повишат с 0,2% в цялата страна и да намалеят с 1,9% в Копенхаген тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още