Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

IT секторът, бизнес услугите и туризмът са най-важни за икономиката на София

10% от всички компании в Столична община са от IT сектора

4
 
4
 
3
преди 4 месеца
Дори NASDAQ беше около 3600 през 2007, а сега е 7700 или малко над 2 пъти спрямо тогава. А родният IT сектор бил нараснал 8 пъти - NASDAQ пасти да яде просто. То бива вицове да разправяте но това няма кой да му повярва просто.
4
 
7
 
2
преди 4 месеца
За да илюстрирам колко нищожен е прехваленият IT сектор, ако все пак НАП събере 100 милиона лева данък печалба от него и още толкова от осигуровки, какво са 200-250 милиона лева на държавен бюджет от 40 милиарда лева? Това няма дори 1%. Значи ако секторът, който генерира 0.8% от приходите за бюджета е най-ключовия представяте ли си осталите какво представляват?
5
 
6
 
1
преди 4 месеца
"Но докато IT клъстерът е нараснал осем пъти в последните години, клъстер бизнес услуги расте с 25%." Това са чисти лъжи. Ако това беше вярно България да е надминала Силициевата Долина, Китай и Индия. Оборотите, които се генерират от IT сектора реално са нищожни, защото става въпрос за продажба на аутсорсинг услуги, а не на продукти и технологии. Например от счетоводството на фирма от 300 души в аутсорсинг сектора генерира 15 милиона лева или 7.6 милиона евро оборот, от които печалбата е 1-1.25 милиона евро. Сега пита се задачата колко човека са нужни за да се генерира 1 милиард печалба, от които хазната да прибере 10% или 100 милиона. Май са нужни 25-30 хил.души, за да съберат 100 милиона лева данък печалба, а това е повече от всичките заети във сектора в цялата страна или поне 2 пъти повече от всички програмисти. За да събере хазната милиарда от подобна дейност ще са нужни 250-300 хил. IT специалисти, а за да събере 10 милиарда ще са нужни 3 милиона. А тия 3 милиона(повече от всички заети в цялата икономика) не могат дори да изплатят пенсиите на пенсионерите у нас за годината. Българския IT сектор е 10 обиколки изостанал от този в САЩ и дори от този в Западна Европа.