IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на Brexit вече е неизбежно

Очакванията са на срещата на върха на ЕС тази седмица да се вземе решение за забавяне на процеса въпреки оставащата неяснота за по-нататъшното му развитие

12:23 | 19.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Споразумението на британския премиер Тереза Мей за излизането на страната от Европейския съюз най-вероятно няма да бъде поставяно в парламента за гласуване тази седмица, като също така ще е необходимо и кратко отлагане на Brexit. Това заяви министърът по въпросите на излизането от ЕС Стив Баркли, цитиран от Ройтерс.

Изказването му бе направено, след като в понеделник председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу заяви, че ново гласуване по сделката на премиера може да има само ако налице има съществени промени в нея. Това на практика означава, че предвиденото за днес трето гласуване на споразумението няма как да бъде осъществено.

„Смятам, че решението на председателя вдигна летвата и мисля, че това прави още по-малко вероятно гласуването да се проведе тази седмица“, заяви той пред телевизия Sky.

Във връзка с идеята за каквато и да е било намеса на кралица Елизабет Втора в процеса по излизането на Великобритания от ЕС Баркли посочи, че това не би трябвало да се случва.

„Единственото нещо, с което всички биха се съгласили, е, че намесването на нейно величество във въпросите около Brexit не е начинът за движение напред“, посочи той.

Последните развития около излизането на Великобритания от ЕС дават сигнал, че по всяка вероятност Тереза Мей ще поиска по-дълго отлагане на развода с Брюксел. Проблемът за премиера е в това, че преговорите вече приключиха и остават броени дни до датата 29 март, когато Лондон ще трябва да се раздели с ЕС.

Британският премиер ще отпътува в четвъртък за срещата на върха на европейските лидери, в рамките на която се очаква да поиска отлагането на Brexit, посочват британски държавни представители, цитирани от Bloomberg. Очакванията са забавянето да продължи няколко месеца или дори над година.

По информация на в. Sun Тереза Мей подготвя писмо до председателя на европейския съвет Доналд Туск, в което официално иска забавяне с между 9 и 12 месеца. 

Според запознати от блока европейските лидери няма да са склонни да обсъждат варианти за ново споразумение по време на срещата си тази седмица, тъй като подобни въпроси обикновено се разглеждат от по-низшестоящи държавни представители преди подобни форуми. Това означава, че най-вероятното решение ще бъде за отлагане на Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
даже да се поправя, това било коментар на друго изказване .... мистика е как писача е стигнал до извода в заглвието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
това е преразказ на интервюто на британския преговарящ с много пожелателни думи от рода на ... надяваме се, може би ... и тнттоест чиста проба фейк нюз измислици.. така че не приемай статията като официална позиция на някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
грешка: в Европейският Парламент (не ЕС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Защото както каза наш бивш евродепутат:в ЕС има само евреи, масони и геювиА къде е централата на тия у Европа?У Лондон - на първите, вторите и идеологически на третите (гр. Солсбъри, където имаше "намазани" с газа новичок).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Не разбирам само защо преговарящите от страна на ЕС се държат все едно нямат думата по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още