IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Бошов: Смисленият здравен модел трябва да е с ясна финансова рамка

Конкуренцията в здравеопазването да е на всички нива, препоръчва експертът от застрахователния сектор

12:29 | 19.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конкуренцията в здравеопазването трябва да е на всички нива на една истинска здравна реформа. За да може пациентът да получи качествено здравеопазване на разумна цена, това може да стане само в условия на конкуренция и то на всички нива - както на ниво каси, така и на ниво болнични заведения. Това каза по БНР Кирил Бошов, председател на УС на "Еврохолд България" АД.

Обсъжданата и към момента промяна в здравноосигурителния модел включва застрахователите като нов участник на пазара на здравни услуги. Вариантите за промяна на модела все още са в процес на експертна дискусия от есента на миналата година. Застрахователният сектор има своя позиция как да се случи промяната.

Според Бошов е важно здравната реформа да включи остойностяване - какво точно получава пациентът срещу 8% здравна вноска. По думите му в момента това не е ясно. 

„Първата и основна стъпка е да се дефинира един базов пакет, в който на основа на солидарността да се остойности какво точно може да се получи срещу тези 8%. Ако разчетите покажат, че базовият пакет не е възможно да бъде покрит от 8% вноска, едва тогава да се мисли дали е необходимо увеличение или тази част да се поеме от едни разумни доброволни здравноосигурителни пакети“, каза Бошов.

Експертът посочи, че за да бъде предложен наистина смислен здравноосигурителен модел, който да бъде приет от обществото и от всички заинтересовани, е необходимо да има ясен отговор на въпросите какво се плаща и кой плаща.

„Все още не сме на етап, на който да има ясна финансова рамка не само колко се плаща за неосигурените лица, но и въобще какви са разходите на българите за здравеопазване, какви са разходите на министерството и на Здравната каса и оттам да стъпим на конкретни цифри, на които да се търси решение за по-справедлив модел“, коментира още той.

По думите му в работните групи, които бяха създадени, се е получила нелоша дискусия, като всички участници са дали мнението си.

„Оттук нататък е много важно здравното министерство да продължи с по-нататъшните етапи, а не отново да спрем нещо, за което може би най-накрая е назрял моментът да бъде решено. Надявам се, че оттук нататък ще се премине именно към финансовата обосновка на идеите, които се чуха“, каза Бошов.

Той се надява, че тази година може да бъде година на промяната в здравеопазването. По думите му една такава цялостна реформа отнема между 5 и 10 години. Въпросът е можем ли да ѝ поставим основите в рамките на тази година, посочи експертът.

Българска болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group представят първата национална класация „Най-добрите болници“, която класира най-добре представящите се лечебни заведения в страната със съдействието на независимата анализаторска агенция IQVIA. За първи път ще бъдат отличени най-добрите лечебни заведения в специализациите кардиология, ортопедия, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия.

Представянето и награждаването е на 25 март, хотел Интерконтинентал, гр. София.

Вижте повече информация на www.besthospitals.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bstoyano
преди 5 години
Седя, чета, размишлявам и се чудя - наистина ли основният проблем е т.нар. "финансова рамка"? Дали пък проблемът не са такива бошовци, които в здравеопазването виждат следващия гарантиран със закон златен пазар? Или в паразитиращите болници и доктори, които се чудят по коя клинична пътека да те пързулнат, за да източат повече пари? Или "лекарите", увиснали като пиявици по дистрибуторските вериги на фармацевтичните компании?Извинявам се на хилядите съвестни български лекари, които наистина се занимават с медицина, а не с търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още