IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата при премиера: Няма да има орязани пенсии*

Правителството ще отпусне великденски добавки за пенсионерите

13:05 | 19.03.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Социалният министър Бисер Петков. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Социалният министър Бисер Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Волята на премиера за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек". Това каза социалният министър Бисер Петков след спешната среща, свикана от премиера Бойко Борисов заради казуса с промяната в изчисляването на пенсиите.

По думите на Бисер Петков ще бъде продължен разговорът с експертите, за да се изпълни поръчението на премиера, предава БТА.

Според новата формула, която влиза в сила от тази година, хората, които предстои да се пенсионират може да взимат по-малки пенсии от очакваното. 

Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите от най-много 5%.

Петков припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

"Спекулация е, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер", заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза още пред журналисти  Дончев. Той съобщи, че това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица.

Общественият защитник ще даде промените в Кодекса за социално осигуряване на Конституционния съд, ако не се промени законът, посочва се в позиция на омбудсмана.

Мая Манолова е срещу новата формула за изчисляване на пенсиите, защото ощетява много граждани - по данни от Националния осигурителен институт ще ощети над 31% от гражданите, които се пенсионират след 1 януари 2019 г., и защото въведена „на тъмно“.

По информация на НОИ през 2019 г. над 67 000 души ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като от тях ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат над 31%  или близо 21 000 души.

Омбудсманът предлага да се даде възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им.

* Допълнена с позицията на омбудсмана

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
E те това му харесвам на ГЕРБ и бащицата! Стил на работа. Решат нещо, каквото и да е, но най-често е недомислено, противоречиво, в ущърб на хората и против заявките на ГЕРБ. Борисов обаче идва и отсича противоположното! ВСЕКИ път! Щеше да е смешно, ако не е жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
тиквата пак ще пазарува гласове с песионерски надбавки !!! Аман от некадърници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още