IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в НАТО у нас е по-ниско спрямо това в ЕС

Северноатлантическата организация предизвиква по-скоро полярни реакции

13:06 | 19.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на в НАТО у нас е по-ниско спрямо това в Европейския съюз (ЕС). Това каза директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов, който представи социологически данни на дискусията "Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността" в София, предаде БТА.

Симеонов посочи, че Северноатлантическата организация предизвиква по-скоро полярни реакции, в България има и носталгични настроения, произточни сантименти. Положителните и отрицателните стойности в данните са сходни – 41% са казали "не", 38 - "да". 

В изследването е зададен провокативният въпрос дали България да напусне НАТО. Повечето хора в страната не са съгласни - около 45%, 26% я подкрепят, а останалите се колебаят. В последните години има известно покачване на доверието в Българската армия, показват още данните.
НАТО не се възприема еднозначно, но няма драматизъм, коментира Първан Симеонов.

Заради сложната международна среда вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова е скептична за готовността ни за новите предизвикателства. Тя смята, че съперничеството между държавите отнема и ще отнема ресурси и политически усилия, почти наравно с терористичната заплаха.

Китай полага сериозни усилия да измести Запада и най-вече САЩ в световния пазар, при Русия задачата е по-сложна, там трябва да се обезсилят 70-годишният съюз НАТО и ЕС чрез примамване на по-уязвимите членове на организациите, коментира Поптодорова. По думите й всичко това създава за България една сложна и нееднозначна формула.

Възприятието за НАТО премина през много етапи - от абсолютно враждебна организация до момента, в който България заяви желанието си да стане неин член, коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Той добави, че дезинформацията, свързана с НАТО, има няколко цели - да се поставят под съмнение трансатлантическата връзка и лоялността на отделните държави към организацията, да се противопоставят ЕС и НАТО.

Има опити да се внуши, че НАТО технологично и военно е по-слаба от други противници. Ако не информираме обществото, ще дадем възможност на тези фактори, които имат интерес от разединение и отделяне на България, да доминират, смята Божилов.

Форумът е организиран от Института по социология "Иван Хаджийски", заедно с "Галъп интернешънъл" по повод на 15-а годишнина от присъединяването на България към НАТО.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
Той добави, че дезинформацията, свързана с НАТО, има няколко цели - да се поставят под съмнение трансатлантическата връзка и лоялността на отделните държави към организацията, да се противопоставят ЕС и НАТО.Боже, боже...ми то по тая логика най-големия враг на НАТО е Тръмп, който иска да изкара САЩ от него. Че даже се наложи Конгреса да гласува закон, че президента не може да направи това без съгласието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още