IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М+С Хидравлик ще изплати по 6,6% от печалбата като бонуси

Брутният дивидент за 2018 г. се предлага на 0,3 лв. или ръст с 1,69% на годишна база

17:16 | 20.03.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Схема: ms-hydraulic.com</p>

Схема: ms-hydraulic.com

Съветът на директорите на „М+С Хидравлик“ АД гр. Казанлък предлага брутен дивидент от 0,3 лв. на акция на свиканото за 15 май 2019 г. в Казанлък. Той ще бъде с 1,69% от разпределените за 2017 г. 0,295 лв. на акция.

Общата сума за дивидент е 11,83 млн. лв., като началото на изплащането му ще е 5 юли 2019 г. Нетната печалба за 2018 г. възлиза на 14,58 млн. лв. За дивидент са отредени 81,14% от печалбата.

На всеки от 6-те членове на Съвета на директорите ще бъде гласуван бонус от 1,1% от печалбата или по 160 хил. лв. Общо това са почти 1 млн. лв. или 6,6% от цялата печалба. Членовете на Съвета на директорите са Димитър Богомилов Тановски, Иван Делчев Делчев, Стоил Стоянов Колев, „Велев Инвест“ ООД с ЕИК 175064007, „Лома“ ЕООД с ЕИК 121684645 и „Манг“ ООД с ЕИК 130024809.

През годината директорите в „М+С Хидравлик“ АД получиха бонус от 290 000 акции на дружеството при емисионна цена от 1 лв., като до текущата пазарна стойност от 7,75 лв. за акция прави печалба от 2 млн. лв. Тоест общият бонус достига 3 млн. лв.

Пълният размер на възнагражденията на членовете на Съвета на директорите за финансовата 2018 година са както следва: Димитър Богомилов Тановски - 525 хил. лева и 208 хил. лева под формата на акции; Иван Делчев – 525 хил. лева и 208 хил. лева под формата на акции; Стоил Стоянов Колев – 550 хил. лева и 208 хил. лева под формата на акции; „Велев Инвест" ООД, гр. София – 525 хил. лева и 208 хил. лева под формата на акции; „Лома” ЕООД – 525 хил. лева и 486 хил. лева под формата на акции; „Манг" ООД, гр. София – 550 хил. лева и 208 хил. лева под формата на акции. Общо това са 4,73 млн. лв., като с новия бонус от 6,6% от печалбата ще достигне 5,73 млн. лв.

Акционерите ще гласуват и за нов петгодишен мандат на членовете на Съвета на директорите.

Нетната печалба на „М+С Хидравлик“ АД се увеличава с 0,4% на годишна база до 14,6 млн. лв. за 2018 г. Нетните приходи от продажби се увеличават с 11,7% до 123,8 млн. лв. Основната част от продажбите са за износ или 104,5 млн. лв., а 18 млн. лв. са за вътрешния пазар.

Акционерите на „М+С Хидравлик“ АД ще гласуват и за овластяване на Съвета на директорите да увеличава капитала на дружеството в размер до 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции в продължение на пет години от регистиране на тази промяна в устава в Търговския регистър.

Основните акционери в "М+С Хидравлик" АД са "Стара планина холд" АД с 30,61%, "М+С 97" АД с 23,86% и "Индустриален капитал холдинг" АД с 22,15%.

Акциите на „М+С Хидравлик“ АД поскъпват с 6,16% в последните 12 месеца до 7,75 лв. за акция и 305,7 млн. лв. пазарна капитализация. Реалната доходност е около 10%, защото е разпределен брутен дивидент от 0,295 лв. на акция.

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 4
4850
преди 5 години
Марияне, добре сте отразили фактите. Размера на възнагражденията на членовете на СД е значителен, като от години наред е в този диапазон. Определено оказва влияние върху малките акционери. Неприятното в случая е че малките акционери нямат механизъм да защитят интересите си. Според мен 3те основни акционери - Стара Планина, Индустриален капитал и М-С 97, не би трябвало да имат право да вземат участие при гласуването на възнагражденията, Политиката за възнаграждения или по каквито и да е точки касаещи възнагражденията, поради простия факт, че става явен конфликт на интереси(всеки един от членовете на СД използва гласовете на фонда, който представлява за да гласува своето собствено възнаграждение). Друг е и въпроса, че когато се е гласувала политиката за възнагражденията, гласовете са огладално отражение на комунистическите преброявания - със 100% ЗА!!!!!! Предполагам че има причини за това - не достатъчно добра осведоменост на акционерите, по слаба икономическа култура, по принципа "Да гласуваме като останалите", или просто от страх някой работещ в дружеството да не понесе негативи поради отрицателния вот. Силно се надявам, че все някой акционер ще се обърне към КФН да не позволи гласуването на тези бонуси, защото в крайна сметка един финансов пазар се гради на основите на ясни и конкретни принципи, а не на такива при които някой се възползва от слабостта на другите. Това разбира се става само в един идеален свят, но това не трябва да спирачка за мотивацията. Има още няколко интересни момента, на които малко не се обръща внимание. Критериите при които СД се оценява - това не е обявено никъде. В същото време едно от обясненията или една от причините, които този СД изтъква като отлично свършена работа са подобрените коефициенти на събираемост на вземанията от клиенти(които като цяло имат висока степен на събираемост). Същият този коефициент се изменя с незначително процентно отношение, в условията на достатъчно финансов ресурс в дружеството. За мен това е абсурдно да се счита като положително или до такава степен, че да оправдае бонусите които си гласуват.От друга страна как биха се оценили при придобиването на сръбското дружество и създаването на немското търговско дружество. Там информация не може да се получи, което ме навежда на мисълта, че тези 2 дружества не са нищо повече от допълнителни лостове за топ мениджмънта да прибира и още бонуси, комисионни или каквито и да е такси, които не се документират или обявяват публично. Абсолютна информационна мъгла. Много е жалко, че всичко това става пред очите на всички, но още по жалко е че никой не може и 2 да им каже.Все пак евала, че ще се опитат да модернизират малко. Дано тази нова инвестиция да донесе малко свеж въздух. С това мисля и да приключа. Нека има и положителен елемент във всичкия този негативизъм ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още