IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават да се движат в различни посоки*

Според анализатори цените и на двата сорта няма да надвишат границата от 70 долара за барел

09:00 | 20.03.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола за пореден ден не намират единна посока, притиснати от опасенията около икономическия растеж, които ограничават перспективите за потреблението на гориво. Те получават известна подкрепа от сделката за намаляване на предлагането от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 9 цента, или 0,13%, до 67,70 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI се понижават с 4 цента, или 0,07% до 59,25 долара за барел.

Според анализатори икономическото забавяне може скоро да удари потреблението на горива.

„Опасенията за глобалния растеж и страховете за продължаващото свръхпредлагане генерират насрещни ветрове за суровината“, коментира Лукман Отунуга, анализатор в брокерската компания FXTM.

Петролът поевтинява, след като цените на суровината се повишиха с над една четвърт тази година, подкрепени от сделката на ОПЕК+ да ограничи предлагането си с 1,2 млн. барела на ден, както и от санкциите на САЩ срещу петролните износители Иран и Венецуела.

„Колебливите перспективи пред предлагането от гледна точка на Венецуела и Иран, както и ограниченията в добива на петролните страни водят мисленето на петролния пазар“, казва Норберт Рюкер, ръководител на икономическия отдел в швейцарската банка Julius Baer.

Според него цените на петрола вероятно ще стигнат границата от около 70 долара за барел, тъй като ценовата инфлация при горивата ще удари търсенето на това ниво.

В същото време според него цените на петрола са подкрепени за нива от над 50 долара за барел, тъй като инвестициите в ръста на шистовото производство в САЩ ще спрат под тази цена.

* Информацията е актуална към 8:27 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Днес ще бъдат публикувани данните за американските запаси и броя на платформите Следете ги внимателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още