IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Промените от 2015 г. стабилизираха финансово пенсионния фонд

Ще се даде възможност да се взима и доходът от периода 1997-1999 г. при изчисляване на пенсията, каза социалният министър

10:22 | 20.03.19 г. 2
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Промените от 2015 г., свързани с пенсионната система, доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по Нова телевизия в коментар по казуса с новата формула за изчисляване на пенсиите след 2000 година.

Министърът аргументира твърдението си с данни от бюджета на ДОО, като посочи, че за първи път за 2019 г. планираният дефицит е под 4 млрд. лева, т.е. около 1/3 от разходите вече се финансират от държавата чрез субсидии от държавния бюджет. През 2015 г., когато започна реформата, повече от 50% от разходите се финансираха под бюджета, припомни Бисер Петков. 

„Смятам, че това е положителна тенденция. А промените в индивидуалния коефициент нямат за цел да има икономия. Напротив, целта е по-справедливо да се обвърже размерът на пенсиите с максималния осигурителен доход. Това, че е по-справедливо не означава, че е по-справедливо за всеки”, обясни Петков.

„Анализът на НОИ показа, че негативно засегнати от промяната ще бъдат лица, които в периода 1997-1999 година за няколко месеца са се осигурявали на много висок доход и са имали нерегулярна трудова заетост”, разясни социалният министър.

Петков уточни, че НОИ няма как да направи оценка на въздействието, тъй като няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 г.

„НОИ от 2012 година разработи електронна услуга за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Тази услуга обаче, освен че по автоматичен път се включват данните, които са от регистъра на осигурените лица, те въвеждат избран от тях тригодишен период преди 1997 г. - данни, с които лицето разполага, а НОИ – не. От тази гледна точка такива индивидуални случаи при своите анализи и оценки на въздействието НОИ няма как да идентифицира, защото се изследват съвкупности и се търси ефектът от дадена промяна върху тази съвкупност. Това става на база на една съвкупност на хора, на които пенсии вече се изплащат. На база на такива разчети НОИ оповести тези данни”, обясни той.

Промяната, която се предвижда в изчисляването на индивидуалния коефициент, ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г. и 31% негативно засегнати, съобщи министърът.

„Аз подлагам на съмнение тези числа. Струва ми се, че тези отклонения са много големи. В рамките на това, което НОИ представи, отклоненията, които бяха констатирани, бяха в съвсем по-ниски стойности”, каза той.

Социалният министър обясни, че ще бъде дадена възможност да се поиска при изчисляването на пенсията да им бъде взето под внимание и доходът от периода 1997-1999 година.

До момента няма пусната пенсия по новите правила, тоест няма ощетен, каза още социалният министър Бисер Петков.

„Тъй като се появиха съмнения, че ще бъдат ощетени хората в очакванията си за размера на пенсията, затова ще направим необходимото. Ще бъде предвидена преходна разпоредба”, поясни министърът.

Вчера премиерът Бойко Борисов свика спешна среща по въпроса с изчисляването на пенсиите. „Посланието от вчерашната среща е, че не трябва да има нито един негативно засегнат от промяната бъдещ пенсионер”, припомни Бисер Петков.

Сумата за великденските добавки е 40 лева на едно лице за всички пенсионери, чийто изплащан размер на пенсиите е до 348 лв. Над 1,320 млн. пенсионери би трябвало да имат право на великденската добавка. На днешното заседание на правителството се очаква  да бъде гласувана добавката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Абсолютно вярно !По-голямата драма ще настъпи до 2-3 г. с тъй наречения втори стълб. Първите пенсионери по тази измама са строени вече. Родените 59-та вече са на 60г. и им предстои да видят резултата. Прогнозирам страшна драма, когато лъснат голите зaднuци на ПФ-тата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Взето е от 31% и е дадено на 56% от осигурените. Това е положението. Същото се случи и за предходния период, когато отнеха правото за избор на 3 последователни години, но тогава нямаше скандал и пострадалите пиха една студена вода... Солидарна Социалистическа система - СС! После ще се чудим, защо никой не ще да се осигурява на реална заплата - нито работодатели, нито работници - защото спекулативна партийна касичка. Осигурените там сме подложени на волунтаристични приумици на управляващите и откровен грабеж от партидите ни - пълен управленски, политически и социален произвол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още