IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира да публикува месечните си данни за разполагаемите доходи

Индикаторът бе критикуван редица пъти, че се базира на остаряла методология

21:21 | 20.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия ще спре да публикува месечни данни, които вече пет поредни години показват спад на разпологаемия доход, след като индикаторът бе критикуван, че използва отдавна остаряла методология, предава Bloomberg.

Федералната статистическа служба ще започне да представя тримесечни данни за доходите от следващия месец, а историческите данни до 2013 г. ще бъдат преизчислени, заяви ръководителят на службата Павел Малков на брифинг с журналисти в Москва. Новата методология ще включва данни за онлайн продажбите и продажбите от по-малките търговци на дребно, добави той.

„Трябва да признаем, че когато изчисляваме месечните данни, значителна част от информацията липсва“, каза Малков. „Понякога данните предизвикват сериозни въпроси“.

Доходите намаляват от 2014 г. насам на фона на ръст при продажбите на дребно, което накара много анализатори да поставят под съмнение доколко може да се разчита на данните. Базираната в Москва VTB Capital публикува проучване по-рано този месец, което критикува остарялата методология и препоръчва икономистите изцяло да пренебрегват данните за доходите.

Статистическата служба редовно се оказва атакувана заради качеството на данните си, особено след като данните за растежа за 2018 г., представени миналия месец, се различаваха сериозно от оценките на икономистите. Министерството на икономиката пое контрола над службата преди почти две години и Малков, бивш представител на министерството, бе избран за неин ръководител в края на миналата година, за да се справи с проблемите, включително събирането на първични данни.

Икономическият министър Максим Орешкин заяви за вестник Ведомости миналата седмица, че статистическата служба трябва да обмисли промяна на методологията при данните за доходите.

Статистическата служба е разработила методологията си в това отношение през 1996 г. и оттогава насам тя е претърпяла само една козметична актуализация преди повече от десетилетие, посочват от VTB Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още