IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Шулева: Да се прилагат и двата метода за изчисляване на пенсиите

Иван Нейков съветва хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намиране на ново решение

17:12 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Л. Шулева: Да се прилагат и двата метода за изчисляване на пенсиите

За да няма ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите, единственият начин е сумите да бъдат изчислявани и по двата метода. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева пред Bulgaria ON AIR по казуса с изчисляването на пенсиите по новата методика.

Припомняме, че новата методика, която е приета още през 2015 година, за преизчисляване на пенсиите, предизвика широко обществено недоволство, след което премиерът разпореди да не се допуска ощетяването на нито един пенсионер. Промяната в сегашния вариант би засегнала 20 хиляди бъдещи пенсионери, които ще получат по-ниски пенсии.

"Не в въпрос на математика, а въпрос на подход. Ако през 2015 г. не беше заложен такъв матричен подход, нямаше да се допусне тази грешка. Това е тип експеримент. Ощетяването на тези хора буди огромно недоволство", коментира икономистът Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR. Според него правителството е моделирало следния подход: Ще направим изчисление по стария модел, ще направим и по новия. Което е по-добро, ще го вземем като условие и ще го практикуваме. 

„Не е въпрос на подход“, контрира обаче Лидия Шулева. И обясни, че хората, за които се очаква да са ощетени, най-вероятно са се осигурявали на много висок осигурителен доход преди 2000 година. Те губят базата, върху която трябва да им бъде изчислена пенсията и тя ще бъде много по-ниска. Шулева отбеляза, че към момента няма ощетени хора. 

"В момента бюджетът на НОИ е над 10 млрд. лева. Общата сума за пенсии е нараснала. Вече няма откъде да се повишават пенсиите освен от данъци", подчерта Шулева.

„По-добре е хората, които още не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение“, посъветва бившият социален министър Иван Нейков, който коментира темата пред БНТ.

По думите му е по-добре е тези, които могат да подадат документи за пенсиониране, да изчакат, за да се види промяната, която трябва да бъде направена. Според него изчакването ще позволи в НОИ да не се натрупат твърде много искания за изчисляване на пенсиите в междинния период.

Нейков отбеляза, че в момента трябва да се намери решение за вече подалите след 1-и януари документи, но не получили разпореждане за определянето на размера на пенсиите.

Ако обещаната от правителството промяна бъде направена бързо, за тях теоретично ще е възможно изчислението на пенсията да бъде направо направено по новия ред.

Друг вариант би било сегашните правила да се запазят, а само хората, които ще бъдат ощетени, да получат компенсация при неблагоприятно изчисление на размера на пенсията.

Нейков обаче предупреди, че независимо кой вариант ще избере, този път правителството трябва да направи предварително оценка на въздействието от промяната.

„Когато има такава негативна промяна, почвай да обясняваш много отдалече.

В противен случай е естествено да се получи напрежение“, коментира бившият социален министър. Според него е по-добре да бъде поднесено извинение на засегнатите и да се поправят нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още