IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха на популистите: Болсонаро в Белия дом

Макар че Болсонаро и Тръмп са на една вълна, сближаването на Бразилия и САЩ няма да е лесно

12:09 | 20.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Те са националисти, те презират мултилатеризма, смятат, че изменението на климата е мит, те се борят срещу критичните медии. Когато американският президент Доналд Тръмп прие бразилския си колега Жаир Болсонаро във вторник в Белия дом, всъщност се срещнаха двама братя по дух.

„Двамата ще се справят добре, има много общи неща, за които могат да говорят", заяви съветникът по сигурността на Белия дом Джон Болтън пред бразилска телевизия преди срещата. Но не може да сме сигурни дали наистина искаме да знаем за какво са си говорили двамата мъже - Болсaнaро е известен с тирадите си срещу хомосексуалистите, жените и чернокожите.

В началото на разговорите си Тръмп отбеляза, че отношенията между САЩ и Бразилия са по-добри от всякога. „Бразилия и САЩ никога не са били толкова близки“, каза президентът, посрещайки Болсонаро в Овалния кабинет.

„Имаме много общи ценности, възхищавам се на президента Тръмп“, каза от своя страна Болсонаро. Изказване, което не е никак изненадващо.

Тръмп пък изказа подкрепа за кандидатурата на Бразилия за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на НАТО.

Пред журналистите двамата лидери демонстрираха добро настроение и приятелски чувства, разменяйки си фланелки на футболните отбори на техните страни. И тогава Тръмп добави, че все още си спомня за Пеле.

И така – ясно е едно - бразилският лидер се възхищава на домакина си, неслучайно го наричат „Тропическия Тръмп“. По време на посещението си при оригинала крайнодесният бивш военен искаше да върне най-голямата и силна страна в Латинска Америка обратно в орбитата на САЩ, във външнополитически и икономически аспект.

И макар че Болсонаро и Тръмп са на една вълна, тази голяма мечта няма да се осъществи лесно: най-големият икономически партньор на Бразилия в момента е Китай. А с Китай Тръмп поне засега е във война....

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Бойчо, според един познат, медиите вече трайно възприеха лексика, в която доста политици безапелативно и опростенчески се наричат "популисти" - изглежда, за удобство при бързото поставяне на етикет за определени политически възгледи. Обаче остава неудобството, когато трябва да бъдат дефинирани другите - техните опоненти. Някак си не е честно и към журналистите - да кълчат език с дългословни прилагателни като "демократично-либерално-прогресивни... блабла..." И той предлага да назначите некъв шорткът и за правилните политици, като предлага да ги наричаме вече "онанисти". Мисля, че добре звучи... Напр. изречение от сорта: "За разлика от възхода на популистите преди изборите за ЕП, онанистите отбелязват спад в обществената подкрепа." Найс, а...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още