IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за борба с градушките ще обхване 90% от нивите

Предвидено е споделено финансиране между държавата и фермерите

16:04 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Picabay</em></p>

Снимка: Picabay

Системата за борба с градушките ще бъде разширена и ще се постигне защита до 90% от нивите, за които не са налице ограничения. Ще бъдат защитени и  урбанизирани територии, за които има техническа възможност. Промяната е записана в Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития, одобрен днес от правителството.

Предвижда се да бъде създадена система за управление на риска от неблагоприятни климатични събития, която да покрива територията на цялата страна, съобщи пресцентърът на МС. 

Държавно предприятие ще провежда на активни въздействия срещу градушките.

Звеното ще извършва радиолокационно площно измерване на валежите и ще осигурява радарна метеорологична информация и на други ведомства. Дейността ще се извършва при споделено финансиране между държавата и земеделските стопани.

Предстои доизграждане на ракетния способ, който се използва и сега от Агенцията за борба с градушките, както и въвеждане на самолетен способ за защита.

Това включва разполагане на 4 допълнителни радарни станции, за да бъде покрита територията на цялата страна.

Техническата база на ракетните площадки ще бъде осъвременена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още