IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машината срещу човека

Предположението, че самолетът може да си лети дори и без пилот, е много опасно, ако софтуерът не успее в отделни случаи

15:31 | 24.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Самолетът на Ethiopian Airlines, с полет номер 302 до Найроби, едва е напуснал столицата Адис Абеба в неделя, когато в пилотската кабина се разпространява паника. Самолетът Boeing 737 Max 8 е във въздуха само от три минути, когато по радиостанцията пилотът пита за връщане. Преди това машината е летяла нагоре-надолу и ускорила до необичайно висока скорост. Така поне твърди New York Times след анализ на радиокомуникацията.

В самолета в тези минути вероятно се е стигнало до битка на човека срещу машината. Устройствата не са правили това, което трябва. Пилотите са се опитвали да се справят - без успех. В крайна сметка машината печели. 157 души загинаха, нито един пътник не оцеля. През есента идентичен самолет на индонезийската авиокомпания Lion Air се разби при подобни обстоятелства.

Такива нещастия предизвикват у някого страха пред това да са на милостта на съдбата. Да се допусне човешка грешка е достатъчно ужасно нещо, но всяко човешко същество научава, че човек е грешен и такива грешки едва ли могат да бъдат напълно избегнати. Но машините, поне така се твърди постоянно, са далеч по-добри от хората с многото им малки несъвършенства. Без умора, без алкохол, без депресия – нищо не би трябвало да може да отклони самолета от планирания маршрут.

Но все пак - един дефектен сензор, един грешен софтуер... може да имат тежки последствия. Тъй като, оказва се, че технологията също е несъвършенна. И това си има последствията: докато американският производител Boeing все още настоява, че прост ъпдейт на софтуера, ремонт на сензорите и по-добро обучение на пилотите биха могли да разрешат проблема, правителствата по света вече наложиха забрани за полети с този тип самолети.

Скептицизмът срещу автоматизираните системи нараства, и то не само в авиационната индустрия. Дори и при самоуправляващите се автомобили страхът е все по-голям при всеки инцидент. Изкуственият интелект, с разнообразните приложения за обработката на заявленията за кредит, подбора на кандидатите за работа или дори при хибридна война, също се среща с все повече резерви. Не само разтревожените лаици, но и експертите все повече се питат какво всъщност правят тези системи и как получават резултатите си.

Мюнхенският философ Юлиан Нида-Рюмелин работи по тези теми от дълго време, например по отношение на автономното шофиране. Той се съмнява, че технологията наистина е по-надеждна от хората. „Едва на всеки 300 милиона километра един германски автомобилен водач причинява фатален инцидент - без никакви помощни системи", казва той. Човекът има способности, които един алгоритъм никога не може да възпроизведе: разпознаването на намеренията, смисълът на действието. Машината упорито поддържа курса при сблъсък, ако се подават погрешни данни.

Най-безопасният начин теоретично е комбинацията от двете системи. Ако технологията се провали, човек следва да поеме управлението. Ако машината е 99% безопасна и се осъществява и човешка намеса, отново с 99% безопасност - тогава рискът се свежда само до 0,01%. Това води до факта, че пътуването със самолет става все по-безопасно. За индивидуалния пътник рискът от фатален инцидент през седемдесетте години е бил 27 пъти по-висок, отколкото през 2015 г., показват изчисления.

Но взаимодействието между човек и машина също достига своите граници. „Някои системи за подпомагане днес стрелят отвъд знака", критикува Нида-Рюмелин пред FAZ. Те предлагат на шофьора мнението, че той вече не е нужен. Психолозите са установили, че когато шофьорът е сам, той отговаря на непредвидена ситуация в рамките на няколко десети от секундата. Ако разчита на помощни системи, той се нуждае от седем секунди. Фактът, че броят на произшествията при трафик се е увеличил отново след десетилетия на спад, може да е свързан с прекалено многото технологии - от разсейването на смартфона до звуковите сигнализации на много помощни системи.

Всеки, който от дълго време разчита на машините, става невнимателен. Причината за това лошо взаимодействие е психологически ефект, който е изследван от около 100 години и е известен с термина „Закон на Йеркс-Додсън": дейността на хората зависи от това колко се използва. Не само прекаленото натоварване, но и прекалено малкото натоварване създават проблеми, може би дори по-големи.

Рядко това бе толкова впечатляващо документирано, както точно преди година, когато тестова автономна кола на Uber уби пешеходец в щата Аризона. След това полицията пусна видеоклип, на който бяха записани реакциите на водача и самият инцидент. Последователността, само от няколко секунди, представлява ясно доказателство за този провал.

Отначало технологията изобщо не реагира на жената, която пресича улицата в тъмното: без спирачка, без уклончива маневра. Тогава и шофьорът се провали: секунди преди инцидента изглеждаше развеселен, зает с други неща. Сякаш случайно, тя поглежда напред точно преди инцидента. Очите ѝ се разширяват от ужас и тя отвори уста, когато осъзнава какво се случва. Принципно никой не реагира толкова бавно по пътя.

По същия начин е и при летенето. Предположението, че самолетът може да си лети дори и без пилот, е много опасно, ако софтуерът не успее в отделни случаи. За разлика от мнението на президента на САЩ Доналд Тръмп, пилотът няма нужда да е компютърен специалист. Но той трябва да разбира къде са възможните граници на системата и как може да я надхитри в случай на спешност.

Точно в това е проблемът: пилотите са все по-малко склонни да използват самия джойстик и прекарват по-голямата част от времето си само в наблюдение на системите. Така опитът им в управлението на кризи е ограничен. Това е общ проблем, който авиационната индустрия се опитва да овладее с обучения за тесни специалисти. Това впрочем го знаем и от трафика по улиците: Кой никога не се е занасял с колата си, няма как да знае и как да се противопостави на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Докато не се изясни точно причината, практиката е такава - спиране на полетите, а и никоя авиокомпания повече няма да рискува живота на пътниците и репутацията си, когато става ясно, че човекът не може да има пълен контрол над машината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 5 години
който има машини в производство знае, че те са надеждни колкото човека. По производителни да - на еднотипна работа. Надеждни - не са по надеждни. Те страдат от недомислиците на създателите си, както хардуерно така и софтуерно. Задължително трябва да имат човеци за поддръжка и настройки. Пълната автоматизация е възможна само по филмите. Има нещо наречено ентропия, което човешкия мозък не може да го предвиди изцяло, но може да се адаптира на момента спрямо нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Благодаря за обяснението, както споменах не съм запознат с подробностите и някак бях игнорирал факта, че инцидентът е станал при излитането. Но дори в конкретния случай проблема да е бил в софтуера, малко ме смущава, че от това се правят генерални изводи за ненадеждността на машините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Защото се оказва, че Боинг са настроили софтуера така че пилотът не може да го байпасира на 100% заради тежките двигатели, които е преценил, че при силно увеличение на ъгъла на атака над определена стойност могат да преобърнат самолета. Само че режимът на излитане така или иначе е ръчен, а набирането на височина в началните минути е рязко и това не зависи от настроението на пилота или персоналните му желания, а от практиките и заповедите на кулата РВД. Общо казано, за около 10 минути след излитане, самолетът трябва да се издигне на 20-25000 фута, след което продължава да се издига до около 30-35000 фута, cruising altitude. Така че проблемът е основно в настройките на софтуера и в Боинг, не в пилотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Причината , най-вероятно, е изменение в софтуера заради по-тежките нови двигатели, които изместват центъра на тежестта назад. Сензорът на ъгъла на атака се задейства при рязкото му увеличение / на ъгъла, излитане и набиране на начална височина / и натиска носа на самолета надолу. Сериозният проблем е обаче в това, че пилотът , оказва се, в този случай не може да байпасира автоматиката и да премине на напълно ръчен режим / макар излитането така или иначе да не е автопилотен процес /. Боинг не само че не са предупредили за тази опция, ами дори не са си направили труда да наложат обучение на пилотите как да действат в подобни ситуации.. Да, в повечего случаи авиокатастрофите са вследствие на човешка грешка, но в тези два - Индонезия и Етиопия - това почти сигурно не е така. Летял съм достатъчно и с Еthiopian, и с Lion Air, пилотите са достатъчно добри и не биха могли да допуснат само 3-4 минути след излитане толкова еднотипни грешки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
преди да излезе официално причината само може да се гадае , ама ей тука дават малко по-подробно обяснение :https://***.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81-306407.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
Ни най-малко не съм против технологиите, но прочети за Е класата на Мерцедес (W211) от 2002 до фейслифта от 2007 са имали умни спирачки и после при фейслифта са ги махнали от много хубаво ... че май не винаги кракът и *** са били с приоритет над компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
именно, софтуера е писан от човек, като в случая драмата май беше че са сменили леко дизайна, и центъра на тежеста се е изместил зад крилете, което води до по лесно вдигане на носа при излитане и загуба н тяга, това са го компенсирали с новия софтуер дето е сдухал, преразказвам ти го, защото го четох преди няколко дни,... Обаче никъде не се споменава тия автоматизации колко живота на некадърни шофьори и пилоти са спасили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Статията наистина е малко повърхностна. Статистиката доказва, че не машините са основна причина за злополуките, това са грешките на хората. А хората са склонни да повтарят едни и същи грешки много пъти. По повод на катастрофата с етиопските авиолинии, аз не съм чел много подробности за инцидента, но нека някой да ми обясни защо пилотите не са могли да изключат автопилота и да поемат ръчно управление, което мисля е стандартна практика в подобни случаи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 5 години
пак някой експерт , в кавички, от инвесторските е писал тая ... статия, който вярва на подибни безумия следващия път да ходи пеши ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още