IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да остави санкциите срещу Китай и след сключването на сделка

Според американския президент са необходими гаранции, че след постигане на сделка Китай ще се придържа към ангажиментите си

10:44 | 21.03.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на предстоящия нов кръг от търговски преговори между САЩ и Китай американският президент Доналд Тръмп заяви, че санкциите срещу Пекин се очаква да останат в сила за „значителен период от време“, дори и след сключването на споразумение.

По думите му са необходими гаранции, че след постигане на сделка Китай ще се придържа към ангажиментите си. Представители на американската администрация са обсъждали възможността за постепенно премахване на митата, ако китайските власти покажат, че изпълняват части от сделката и съответно да ги наложат отново, ако Китай се отметне, съобщава в. Wall Street Journal.

„Не говорим за премахването им, говорим за това да ги оставим за съществен период от време“, посочи още президентът, като допълни, че китайските власти имат „много проблеми“ със спазването на „определени сделки“, посочва Bloomberg.

Подробностите около отмяната на налозите е част от преговорите между двете най-големи световни икономики и те ще бъдат обвързани с някои ключови искания на САЩ, свързани с трансфера на технологии, държавните субсидии за китайски компании, трансфера на данни и други. Очаква се американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин да посетят Пекин следващата седмица, като надеждите са, че споразумение ще бъде постигнато до края на април.

Тръмп потвърди, че „високопоставени представители“ ще заминат за китайската столица за преговори.

В изказването си от Белия дом в сряда президентът не обясни дали САЩ възнамеряват да оставят в сила всички мита върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара или само върху част от него. Също така той не уточни за какъв период от време ще останат ограниченията налице.

Американските мита, които в момента са в сила, са разделени в две категории. Преговарящите са по-склонни да отменят част от 10-процентните налози върху стоки за 200 млрд. долара, които влязоха в сила през септември.

Те обаче се съпротивляват на отмяната на 25-процентните налози върху китайски стоки за 50 млрд. долара, въведени на два етапа през юли и август. Тяхната цел е да се компенсират САЩ за изчислените вреди върху американските компании от китайския принудителен трансфер на технологии.

Преди обаче изобщо да се стигне до отмяна на санкции, Вашингтон трябва да убеди Пекин да склони с исканията на американската администрация. В момента в сила са реципрочни мита върху близо 90% от американския внос в Китай на стойност 110 млрд. долара. Друго основно искане на САЩ е и това Пекин да не отговоря с нови налози, ако Вашингтон реши да върне евентуално отменените ограничения след сключването на сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
както ти казах, тия дни съм много разочарован от теб. преди имаше лек опит за раздъдск, но от около месец си станал изключително *** ... инсулт ли, алцхаймер ли, деменцията ли се е изострила ... незнам, но е добре да го споделиш с психиаръра си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
не разглеждай въпроса според световния тренд на глобализацията. Тръмп каза и доказа, че е против глобализацията. и работи последователно. и никак не е гъвкав, т.е. безгръбначен. а върви напред и мачка. бачкаторите, краварите, военните и малкия бизнес са с него и връщане назад няма. Тръмп има нещо, което не съм го виждал скоро - не е политик и е готов да жертва политически успехи, но да постигне целта си. друг много важен факт, е че работи без заплата, не пие, не пуши, против наркотиците е, зя семейството и против хомо, против абортите. това му създава огромен поддържащ потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Нещо не можа да ме убедиш... Един завод се строи за - зависи от завода - от няколко месеца до 2 - 3 години, а в САЩ и западна Европа - още по-бързо. Въпросът е: как ще се отразят на потребителите, от там и на икономиката, цените на стоките, произведени в тези заводи. Но въпросът на въпросите всъщност е: как ще се отразят на печалбите на акционерите и собствениците на компаниите, върнали заводите си в САЩ и Европа, цените на труда и енергията в същите САЩ и Европа? Защото всички знаем каква е причината тези заводи да се изнесат в Китай... Иначе, Тръмп обяви тази си цел още в предизборната си програма и доста настървено, според силите и възможностите си, се стреми да я гони, защото някои тук знаем, че Тръмп получи подкрепата точно на индустриалния капитал в САЩ, който е мачкан от години от околия се по клинтъново време банково-финансов олигархат и е поел ангажименти именно за ренесанс на американската индустрия на американска земя. Затова и скочи на всички, които са изсмукали кръвчицата на американските производители. Но.... отговорите на въпросите, които зададох по-горе, са с брутално-обезсърчаващи за симпатизиращите (като мен, занимаващи се с производство) фенове на Тръмп. Не, че сме малко, но, както е видно, в другия лагер са доста по-кресливи и агресивни с контрола си върху медиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Valentin13
преди 4 години
аз не отричам, че е истинска война, макар и студена. и не казвам, че Китай е слаб и ще бъде погълнат лесно. казвам, че Тръмп е смел за да се опълчи, и има някакви положителни резултати. като си припомним какво беше САЩ при Обама, как половината свят си правеше майтап с тях, сега хич не е така. Тръмп действа като военен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Заводи се строят и в Китай, включително и от американски компании. 600 хил. нови работни места отнесени към 300 милиона население е добре, но не е нещо невиждано, плюс това увеличаването на заетостта е световна тенденция, а не само в САЩ. Тръмп има успех когато е от по-силната позиция, например предоговарянето на НАФТА, но с Китай случаят не е такъв. Китайците могат и без повечето американски стоки, американците без китайските - не. Принудени са да купуват въпреки митата и търговският им дефицит се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
Valentin13
преди 4 години
заводите вече се връщат, но строежа на един завод отнема доста години. от началото но Тръмп досега са назначени на работа 600 000 промишлени работници. този факт е неоспорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Тва хуу, ама я кажи, кога ше върнат заводите от Китай у САЩ и Европа, щот и да се събудиш, и да не се събудиш, положението си остава същото - китайците произвеждат, а САЩ и Европа купуват. Въпрос с повишена трудност: къде остават кинтите? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
ако не ти са достатъчни доказателствата от тренда на американската икономика, то тогава сравни тренда на китайската такава. данните са показателни - Китай вече не плува свободно по пазара и да си прави каквото си иска. време е и Европа да се събуди и ще го направи, защото със забавянето на Германия, всички ще почувствуват разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Шарпи-Смарти нарече президентът на САЩ Доналд Тръмп тъ панар, щот не знае как да прави сделки... :lol:Шарпи, ти колко сделки направи тези дни и колко пари изкара от тях? Или днес е 21-во число и дебитната ти карта звънти от току-що преведената надница, та се чувстваш богат и умен - ше има и за наема за панелката у Младост, ше има и за фюъл за барутника, та да скочиш до Видин да заредиш малко буркани от родителското тяло, че да изпролетиш и да се фанеш за зелено, дет се вика... Щот това дълго тело требва да се рани редовно, а манджата си е перо в бюджета на големите и умните млади айтиуизърди. Иначе как ше имаш сили да обясняваш на старите тъ панари - кога на Тръмп, кога на такива като мене, кое-как се прай у бизнеса и живота ин дженерал... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
И какво точно постигна с "опълчването" на Китай? Увеличаване на търговския дефицит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още