IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?

Въпреки че мандатът на Путин изтича през 2024 г., времето за избор на наследник е дошло

12:57 | 21.03.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Застаряващ лидер се оттегля от президентския пост, но запазва твърдата си хватка върху властта. За мнозина в Кремъл дирижираните събития в съседен Казахстан са модел, който може да разгледа и руският президент Владимир Путин.

За разлика от своя казахстански колега Нурсултан Назърбаев обаче никой не е сигурен, че Путин ще успее да осъществи смяна на властта, без да предизвика дестабилизиращи вътрешноособни борби между съперничещите си лагери в Кремъл, които в момента се контролират от неговото управление. Политическите и личните рискове за Путин са високи, посочва Bloomberg в свой материал.

Преход, сходен с този, който е в ход в Казахстан, се обсъжда активно в Москва, казва Андрей Колядин, бивш представител на администрацията на президента, който сега работи като политически консултант за Кремъл. „Сценарият на Назърбаев може да пасне на политическия елит, който иска да има арбитър, за да може да въздейства на процеса след поемането на властта от наследника“, смята той.

Решението на 78-годишния Назърбаев да предаде президентския пост на свой доверен съюзник, като в същото време запази ключови правомощия в съвета по сигурност на страната и остане доживотен лидер на нацията, донесе облекчение.

От своя страна 66-годишният Путин миналата година спечели четвърти и вероятно последен мандат като президент с рекордните 77% от гласовете. Той успя да пречупи политическата опозиция, както и да централизира властта около себе си, превръщайки се в толкова влиятелен играч на политическата сцена, че за мнозина е трудно да назоват негов наследник.

Досега руският президент, чийто мандат завършва през 2024 г., все още не е посочил наследник, въпреки че многократно е заявявал, че няма намерение да променя конституцията на страната, за да остане на власт за по-дълго.

Представители на управляващия елит настояват руският лидер да остане президент колкото се може по-дълго, посочват трима души, близки до Кремъл. Сред разглежданите варианти са оказване на натиск за обединение със съседен Беларус, създавайки се нова държава, като по този начин се заобиколи ограничението за мандати. Според запознатите все още няма консенсус за предаване на властта.

Но дори и да запази поста си „Путин не може да остане вечно – той е смъртен“, посочва социологът Олга Кръйщановская. „Ако той не подготви терена за наследник, то това (преходът на властта – бел. ред.) ще завърши зле. Всички ще са се хванали за гърлата“, посочва тя.

Кремъл ще наблюдава колко контрол упражнява Назърбаев в Казахстан и как властта се преразпределя при новото ръководство, посочва Александър Баунов от Carnegie Moscow Center. По думите му Русия и Казахстан имат „сходна икономическа структура и тип авторитаризъм“.

Въпреки това все още има съмнения, че руските враждуващи политически елити ще продължат да уважават властта на Путин, ако той предаде управлението на някой друг, смята Сергей Маркол, политически консултант на Кремъл. И докато казахстанците може и да оставят Назърбаев да бъде ментор на страната, „в случая на Путин, ако напусне, той ще се изправи пред непосредствено предизвикателство“, посочва още той.

Не всички обаче са съгласни с това да се заложи на казахстанския опит. Невъзможно е да бъде повторена стратегията на Назърбаев, тъй като руската политическа система е много по-сложна, посочва московският политически експерт Аркади Дубнов.

В Казахстан най-голямата дъщеря на Назърбаев – Дарига, бе назначена за председател на Сената в страната, което я прави първа наследница на президента според конституцията – пример, който Путин е много малко вероятно да последва със собствените си дъщери.

Съпротивата в Беларус за поглъщане от Русия също прави малко вероятно изпълнението на плана за управлението на нова държава, посочва още Кръйщановская.

Превърнал се вече в най-дълго управлявалия руски лидер след съветския диктатор Йозеф Сталин, Путин ще трябва да се изправи пред нарастващо напрежение, за да запази наследството си. Бившият агент на КГБ може да се окаже притиснат между желанието си да се придържа към закона, правейки път на наследник, и предизвикателството да запази контрол върху системата за политическа власт, която той изглажда вече близо две десетилетия.

„Путин може само да завижда“ на Назърбаев, посочва Дубнов. „Няма да проработи при него“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 24
крас
преди 5 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ ТЕЗИ ФИЛМЧЕТА: Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhetИЛИ ПЪК ТОВА: Центральный Банк РФ. Вот КОМУ принадлежит Центробанк РоссииЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ РУСИЯ Е ЕДНА КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Доказаха, че баба ви Хилъри на митинги и пр. не е същата,като съпоставиха линията на очите, с линията на предните зъби.Нея с нищо не можеш я промени.Как изглежда Путин... още през соц-а имаше т.н. хапче на Кремъл = след запой да изглеждаш свеж като кокиче :)Изобщо е голям кеф да слушаш, че Путин не е Путин, а Феникс! Яко, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 19
крас
преди 5 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ ТОВА: Двойники Путина Видео РЕАЛЬНЫЕ КАДРЫ Путина нетИЛИ ТОВА : Генеральши Атамана Шойгу/Обзор Женщин В Золотых Погонах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 27
Valentin13
преди 5 години
Блумбърг е доста слабо издание, но има една ненадмината хитрост да привлича със подобни статии начинаещи "икономически мъдреци". а подобни ги има в изобилие. затова Блумбърг не може да прави качествени анализи на минало и настояще, но се занимава повечето в предсказания. Русия не е страна, която ще разбереш, КГБ не е организация, която можеш да предвидиш и изпревариш, Путин не е човек, който можеш да го сложиш в някакъв модел. чета много руска преса и литература и ще кажа - ще стане точно това, което никой не е очаквал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 19
ABBA
преди 5 години
"Ми глей с кви глупости се занимават, глей им акъла и чекай растеж... "Занимават се с пропаганда. Тя не е глупост,а средство на подлия,да получи предимство пред този, който има морални устои и кара по правилата.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 20
Sakamano
преди 5 години
Тия защо изобщо си правят труда да организират избори? Старият генсек си обявява наследника и точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
0pk
преди 5 години
Може и китайския модел да копира, какво пък толкоз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 5 години
Хааахаха.... Блумбърг съвсем отнесе плувката.... :lol:Ако това е сериозната икономическа медия-еталон, та да пише с надути бузи авторитетно и аналитично такива бози, ебасимайката къде е отишла изобщо икономическата мисъл из либералния свят! А ние се чудиме оти световната икономика тръгна упорито назад...?! Ми глей с кви глупости се занимават, глей им акъла и чекай растеж... Май на онанистите (обратното на популистите), дето управляват авите на запад от четвърт век насам, изобщо не им е ясно какво е това Русия и какво се случва там... То затова и май скоро ше останат да им верват и да ги четат само отчаяни леворъки рицари на наемния труд и безработни медийни бройлери от форумната гилдия на русофобите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още