IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е готова да помогне на Мей в битката за Brexit

Европейските лидери обмислят да предоставят удължаване на крайния срок за напускането до 30 юни

12:12 | 21.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да подкрепи британския премиер Тереза Мей в опитите ѝ да отложи излизането на Великобритания от Европейския съюз, след като обеща също да се бори за постигането на систематичен Brexit.

„Ще направим всичко, което можем, през няколкото оставащи дни, за да сме сигурни, че ще постигнем систематичен Brexit”, заяви канцлерът в реч пред долната камара на германския парламент, цитирана от Bloomberg.

Европейските лидери обмислят да предоставят удължаване на крайния срок за напускането до 30 юни, „ако британският парламент осъществи положителен вот за споразумението за оттеглянето следващата седмица“.

Европейските лидери трябва да се срещнат в четвъртък в Брюксел, дни преди сегашния краен срок за излизането на страната от ЕС.

И макар Меркел да е склонна да разгледа „кратко забавяне“ на процеса по напускане, предвид трябва да се вземат и предстоящите европейски избори през май. Ако сделката на Мей не бъде приета от парламента, европейските лидери може да се наложи да заседават отново преди 29 март, заяви Меркел.

„Със съжаление трябва да кажа, че осем дни преди излизането на Великобритания от ЕС ние все още нямаме отговор на въпроса с Brexit“, посочи тя.

Пред законодателите Меркел също така коментира и друг наболял въпрос – този с разходите на Германия за отбрана. От трибуната канцлерът се ангажира отново страната да спази обещанието си пред съюзниците в НАТО да отделя 1,5% от брутния си вътрешен продукт за отбрана до 2024 г.

„Целта от 1,5% до 2024 г. е ангажимент към НАТО... Гарантирам, както и германското правителство гарантира, че ние ще спазим този ангажимент. А това ще изисква полагането на усилия“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 5 години
Меркел обеща-1,5 до 2024.Тръмпича ще има да почака до 2080 за неговите 2 процента.Канцлера винаги изслушва всички,търси диалог и после ги праща за гъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още