IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксиметровият бранш поиска спиране на нерегламентирано приложение за превоз

КЗК ще предприеме действия срещу "тази измама" след събиране на достатъчно доказателства, каза Менда Стоянова

17:04 | 21.03.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Представители на таксиметровия бранш поискаха на среща в парламента спиране на нерегламентирано приложение за таксиметров превоз. Това стана повод и за днешния им протест в столицата, предава БТА.

На срещата в парламента са присъствали председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянов, зам.-председателят на Комисията по транспорт Станислав Иванов и представители на МТИТС и "Автомобилна администрация".

От бранша искат спиране на приложението в интернет на "Такси Максим".

По думите на Менда Стоянова превозите на тази компания се осъществяват както от таксита, така и от обикновени граждани, които работят нелегално. Проблемът не е само на таксиметровите превозвачи, но и на клиентите, които ползват нерегламентиран превоз, защото няма сигурност в качествата на водача, в изправността на автомобила, застраховките и т.н. - всичко, което се регламентира чрез лиценз, посочи тя. 

За решаване на проблема не е необходима законодателна промяна, обясни Стоянова. По думите й е необходимо повече време за събиране на достатъчно доказателства, така че КЗК да може да предприеме действия за спиране на тази нерегламентирана дейност.

Менда Стоянова посочи, че още през май 2018 г. министерството на транспорта и "Автомобилна администрация" са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, с прокуратурата, но е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства, така че това решение да издържи в съда и да има реално своите последици. Доказателствата се събират трудно, собственикът на сайта е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България, каза Стоянова. Тя изрази надежда скоро КЗК да излезе с решение, което да "затвори входа към тази измама". 

От таксиметровия бранш заявиха, че на срещата е станало ясно, че институциите работят по проблема. Искаме среща и с главната прокуратура, за да се ускорят процесите, посочи Кирил Ризов от "Съюз Такси". От бранша предупредиха гражданите да не използват това приложение, защото то не им дава сигурност.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още