IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до услугите на кадастъра се улеснява

Целта е да се подобри административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги

19:30 | 21.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които дават възможност за създаване на нови точки за достъп до услугите на кадастъра. Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха гласувани единодушно с 82 гласа "за", съобщава БТА.

Целта на законопроекта е да се подобри административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги, като се създаде правна възможност за лицата, придобили правоспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК).

С измененията се урежда възможността за придобилите правоспособност лица, които са търговци или упражняват свободна професия, да подпомагат дейността на службите по кадастъра, като предоставят на хартиен носител най-търсените официални документи - скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти и удостоверения за наличие или липса на данни. Документите ще бъдат получавани чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра. Предоставяните на потребителите по този ред документи ще имат силата на официален документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Разширява се кръгът от органи и лица, които имат право да получават скици, схеми и удостоверения от Агенцията чрез информационната система на кадастъра, като електронните документи могат да се използват за провежданите от тях производства.

Предложени са и промени в Закона за устройство на територията, с които се цели облекчаване на административната тежест при провеждане на процедурата по въвеждане на строежи и сгради в експлоатация, като за възложителя на обекта отпада задължението да предоставя на органите, въвеждащи обектите в експлоатация, документ, доказващ, че обектите са нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри.

Предвидено е измененията да влязат в сила в тримесечен срок от публикуването им в "Държавен вестник".

В резултат на реализиране на промените ще бъде подпомогната дейността на службите по кадастъра, ще се подобри административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги, като, от една страна, ще се даде възможност да се създадат нови точки за достъп до услугите на кадастъра, а от друга, ще бъде освободен ресурс в службите, като служителите ще насочат своята дейност върху контрола на дейността по създаване на кадастралната карта и кадастралните регистри, и по поддържането им в актуално състояние, се посочва в мотивите на вносителя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
Добре е, че намаляват някои бюрократични пречки.Но защо продължават да въвеждат нови?Защо приемат повече закони, отколкото отменят?Защо като цяло законодателството постоянно нараства?Защо не спазват правилото като пишат нови 10 страници закони да махат 100 стари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Много добра промяна, но все още има доста да се работи по бюрокрацията в кадастралните служби. Има услуги които могат да се извършат за един час, а отнемат месеци и струват стотици или хиляди лева. Мога да дам пример с обединяване на имоти но списъка е дълъг. Процедура която може да се свърши чрез изтриване на една черта от скица или на компютъра (добре може би трябва да се изчислят и новите размери) процедура за минути отнема месеци и препращания от едно място на друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още