IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще постави пред бизнеса нови правила относно риска от климатичните промени

Кредиторите, инвестиционните и застрахователни дружества трябва редовно да тестват своята стратегическа устойчивост спрямо изменението на климата

22:15 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка ще обяви правилата, по които ще се водят останалите кредитни институции, застрахователни и инвестиционни дружества за справяне с риска от климатичните промени, заяви гуверньорът на регулатора Марк Карни, цитиран от Ройтерс. 

Под управлението на Карни АЦБ акцентира върху потенциалното въздействие на изменението на климата върху финансовия сектор, като например влиянието на по-честите наводнения върху ипотечните кредити и застраховките, или това на новите регулации относно емисиите въглероден диоксид при инвестициите в изкопаеми горива.

Банката очаква от бизнеса да се включи пълноценно към обсъждането на рисковете от климатичните промени в управленските рамки, включително на ниво директорски борд, подчерта Карни по време на конференция за устойчивото развитие, организирана от Европейската комисия (ЕК) в Брюксел.

Въпреки че правителствата ще определят екологичните правила, финансовите регулатори имат ключова роля за подсигуряване на потока от инвестиции в зелени технологии и насърчаване на компаниите да планират по-дългосрочни хоризонти.

Карни посочи още, че регулаторният орган на АЦБ ще препоръча на банковите институции, застрахователните дружества и инвестиционните компании да тестват редовно своята стратегическа устойчивост спрямо риска от климатичните промени.

От кредиторите се очаква да посочат един висш служител, който да отговаря лично за управлението на тези екологични рискове, подобни на вече съществуващите изисквания на банката за рисковете при управлението на финансовите пазари и това на персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още