IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полина Стойкова: 2019 ще бъде годината на съзряването на имотния пазар

Тя не очаква нито спад, нито ръст на цените и прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво

08:15 | 29.03.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2019 г. ще бъде годината на съзряването на имотния пазар и на натрупването на всички ефекти от предходните години на наваксване. Годината ще бъде изненадващо положителна за пазара на имоти и за икономиката като цяло с реализация в разумни срокове на новите проекти, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в интервю за Investor.bg.

„Купувачите са много добре подготвени, очакванията на купувачи и продавачи вече са доста близки и това ще отпуши забавянето в реализацията на някои надценени обекти“, смята Стойкова. Според нея 2019 ще бъде годината, в която ще се осъзнаят реалните стойности за цените и продавачите и купувачите ще проявят воля да сключат разумна сделка. „Смятам, че годината ще бъде много благоприятна както за продавачите, които ще могат да продават имотите си на достатъчно високи цени в сравнение с предходните години, така и за купувачите, защото те ще имат избор – ново или старо строителство, проекти в напреднала фаза на реализация, имоти „на зелено“, допълва Стойкова.

Пазар във фаза на стабилност

Тя не предвижда спад на цените, но няма да има и ръст, а по-скоро пазарът, както и икономиката като цяло ще се задържат на стабилно ниво. „Очакванията за тази година, макар и леко снижени, са сравнително сходни с миналата. Аз дори мисля, че ще има изненади в тази посока. От първите месеци виждаме, че 2019 г. тръгва по-положително в сравнение с миналата година. За нашата компания февруари беше рекорден като обем от сделки. Хора, които са отправяли запитване още през 2016 г., при старта на първите проекти ново строителство от настоящия цикъл, купуват сега. Т.е. те са разглеждали различни проекти, имотът, който са харесали, вероятно вече е в напреднало строителство и сега вземат решение за покупка. Виждаме много примери на хора, които или търсят от дълго време, или запитват и купуват веднага, особено в проекти, в които цените са добри – между 850 и 950 евро на кв. м“, разказва Стойкова. Цени Цени

Нейните очаквания въз основа на продажбите от началото на годината са обемите от сделки да растат благодарение на силното предлагане на ново строителство, макар че това може да се отрази по-късно в статистиката поради забавянето във вписването на имотите „на зелено“.

„Миналата година, в докладите за първото тримесечие, прогнозирах забавяне на пазара, защото всички индикатори започнаха да растат с по-бавен темп и това, наред с влизането в сила на редица нови регулации като GDPR, ме накараха да смятам, че годината ще бъде трудна. Ние все още говорим за това, което се случи миналата година, и затова в новините преобладават заглавия за забавяне и по-минорните настроения, а 2019 г. вече тече и то с по-различни обороти“, казва Стойкова. Жилищен Жилищен

Увеличеното предлагане, което се дължи главно на новото строителство, е причината за забавянето на ръста на цените на жилищата в София, като данните на Bulgarian Properties сочат, че те са поскъпнали с 4% през 2018 г. спрямо регистрираното повишение от 16% през 2017 г.

„Само по индикатор издадени разрешения за строеж успяхме да се върнем на нивата от 2007 и 2008 г. Останалите индикатори обаче не са достигнали пика отпреди десет години – нито средните цени в София и останалите градове, нито отпуснатото кредитиране като дял от брутния вътрешен продукт. През 2008 г. сме стигали до повече от 6% новоотпуснати кредити спрямо БВП, докато сега сме на ниво около 3%, т.е. двойно по-малко, така че фундаментът на пазара е доста по-добър“, отбелязва Стойкова.

Кредитиране и лихви по ипотечните кредити

Тя смята, че предупрежденията на БНБ от миналата година към банките да са по-предпазливи в отпускането на жилищни кредити са били основателни. „Не трябва да забравяме, че банките са търговски дружества и регулаторът съвсем правилно се намеси, за да избегне нещо, което можеше да се случи, без да е имало конкретна ситуация. Ако не се лъжа, през 2006 г. БНБ беше наложила лимити на кредитирането, т.е. регулаторът и тогава се е намесил, за да предотврати свръхкредитиране, но по онова време имаше прилив на инвестиции от чужбина и дори този механизъм да е сработил, той не можа да неутрализира ефекта на балона, който се раздуваше в цял свят“, казва Стойкова.

Според нея предупрежденията на БНБ действително са довели до по-голяма предпазливост от страна на банките и по-стриктно спазване на правилата.

„Кредитирането нарасна през миналата година с 6-7%, докато в предходната година имахме повишение от 38% на новите кредити, като в това число влизаха и рефинансиранията“, отбелязва Стойкова. Но все пак допълва, че опасности винаги има, защото въпреки по-затегнатите регулации в момента както в Европа, така и в България, не всичко може да се регулира, преди да се установи конкретен проблем. „Въпреки това новоотпуснатите кредити се движат много разумно на фона на реалния сектор, а лихвените проценти никога не са били на толкова ниски нива, т.е. дори да има повишаване в бъдеще, макар индикациите да са за отлагане, то ще бъде плавно“, смята Стойкова.

Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 4 години
това не ми харесва ... като узрее крушата - какво се случва с нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Статията е от типа "Приказки под шипковия храст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 46 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
Публикуваните мнения, размисли и страсти на цитирания брокер са точно толкова обективни, колкото мнението на производител на "сирене" от палмово масло за собствената му продукция: "100% краве мляко, по домашна рецепта!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Абе щом GDPR има отношение с цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
.....прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво-Даже и за икономиката можем да се допитаме до гуруто Полина Стойкова !Брокер на недвижими имоти ни дава прогнози за икономиката. УПС забравих че са експерти,не брокери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Виж и борсите - всички са стигнали до едно ниво малко под максимума и се ослушват - един ден 1% нагоре, друг 2 % надолу, но като цяло равна линия. Просто всички чакат кога ще е събитието Х, което ще направи пук някъде. При нас изглежда, че ще най-трудно, ако топ имоти все още се продават на 600е кв.м. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 4 години
Да бяхте сложили и годините под барчетата на графиката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"не очаква нито спад, нито ръст на цените", много елегантен начин да кажеш, че пазарът е в застой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Може да посетите Бългериън Пропъртис, за да се уверите как работи тази агенция, и Полина Стойкова. Сядате на масата и питате за оферти. Вадят ви каталози, с картинки, да си избирате. Основно на зелено, и на дупка, тоест, нищо построено. Стигате до въпроса, как се случват нещата. Отговора е.. "Ами, заплащате си комисона към нашата агенция и после плащате вноските на строителя, който ви строи сградата. Стигаме до най важния въпрос.." Как да сме сигурни, и Вие като агенция как ни защитавате, ако строителя не завърши сградата "? При този въпрос, служителката на Бългериън Пропъртис, ще вдигне учудено вежди, и ще отговори.. "Амии, досега не сме имали такива случаи.. След това Вие си плащате на строителя до акт 16.."Това е. На практика тази така наречена агенция, затова и работи само на зелено, защото ви взима комисиона, и Ви зарязва на доброто желание на строителя да завърши сградата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
народът го е казал, на лъжата краката са къси, а доверието отдавна го няма...... ще съзрява пазара, ще узрява, ще балансира, ще стабилизира....че като узрее , тоталното мазало.....няма да има време да напишат една статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още