IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на германските консерватори поиска увеличаване на разходите за отбрана

Според Анегрет Крамп-Каренбауер надеждността на Германия ще бъде поставена под въпрос, ако Бундестагът не поеме ангажимент да увеличи разходите за отбрана

10:56 | 23.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Надеждността на Германия сред партньорите й в НАТО ще бъде поставена под въпрос, ако Бундестагът не поеме ангажимент да увеличи разходите за отбрана. Това заяви в интервю от днес за списание „Шпигел“ лидерът на германските консерватори Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от БТА.

Крамп-Каренбауер посочи, че Германия трябва да изпълни задълженията си и призова германските депутати да „коригират“ четиригодишния бюджетен план на финансовия министър на федералната република Олаф Шолц, който е социалдемократ.

В сряда кабинетът на канцлера Ангела Меркел прие бюджетен план, предвиждащ през 2020 г. парите за отбрана да бъдат повишени до 45,1 милиарда евро или 1,37 процента от брутния вътрешен продукт, но този процент да може да бъде намален през следващите години.

Планът, който трябва да получи одобрението и на парламента, беше подложен през седмицата на остри критики от американския посланик в Германия Ричард Гренел. Дипломатът постави под съмнение ангажираността на Берлин да покрие целта на НАТО членките на алианса да харчат по 2 процента от своя БВП за армията си.

Вчера Меркел обяви, че Германия ще изпълни общението си пред съюзниците от НАТО до 2024 г. Берлин да харчи по 1,5 процента от БВП за отбрана. 

Споровете по темата за разходите за отбраната увеличиха съществуващото напрежение в коалиционното правителство на Германия, в което и без това имаше разногласия за данъчните ставки, социалните разходи и ембаргото за износа на оръжие за Саудитска Арабия.

По последната тема на споровете Германската социалдемократическа партия настоя да бъде продължено с още шест месеца ембаргото върху износа на оръжие за Саудитска Арабия, което обтегна отношенията с Великобритания.

Ембаргото пречи на опитите на Лондон да финализира сделка за 10 милиарда лири за продажбата на Рияд на изтребители "Юрофайтър". Германските компоненти съставляват около една трета от всички компоненти на този самолет. 

Франция също предупреди, че няма да продължи с изпълнението на няколко големи френско-германски програми за разработки на въоръжение, ако Германия не се съгласи да сключи обвързващо споразумение, което да позволява страните да могат да си блокират една на друга бъдещия износ само ако „са компрометирани преки интереси или националната сигурност“.

„Ако искате европейска политика по сигурността и отбраната, трябва да договорите и европейски правила - а те няма да са така строги като германските“, каза Крамп-Каренбауер по темата пред „Шпигел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още