IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От БСП поискаха Цветан Цветанов да напусне политиката

Според левицата проблемът с апартементгейт е как се вкарват лобистки закони в България

13:09 | 24.03.19 г. 5
<p>
	Цветан Цветанов. <em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Цветан Цветанов. Снимка: БТА

 

Настояваме не само за оставката и на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, каза говорителят на ПГ на "БСП за България" и водач на евролистата на левицата Елена Йончева на извънреден брифинг на „Позитано” 20, предава БТА.

От БСП поискаха Цветан Цветанов да напусне политиката не само заради скандала „апартаментгейт”, а заради лобистките закони, които прокарва ГЕРБ. 

Според Йончева проблемът не е само в закупените апартаменти на цени, които са няколко пъти по-ниски от пазарните, а най-вече в това "как се вкарват лобистки закони в България". Тя каза, че преди няколко дни Българската стопанска камара информирала, че 42 процента от приетите закони минават през "задния вход".

Говорителят на ПГ на "БСП за България" заяви, че от ГЕРБ са внесли лобистки закон през януари 2017 г., в резултат на който една фирма, вместо да построи осеметажен блок, построява 35-етажен блок. "Ще ви напомня, че между първо и второ четене е променен Законът за устройство на територията, който дава възможност на една фирма, в случая "Артекс", да строи не по новия, а по стария устройствен план", заяви Елена Йончева.

"Оставаме с впечатление, че премиерът Борисов е загрижен откъде идва атаката за апартаментите, а не за корупцията, в която е затънала ГЕРБ", каза Йончева. Според нея Бойко Борисов трябва да коментира и последния доклад на Европейската комисия от февруари т.г., в който се посочвало, че 2/3 от сигналите за корупция на български политици не се разследват. 

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, коментира днес пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев по темата.

Според политолози скандалът с апартаментите ще бъде по-скоро петно, отколкото белег върху ГЕРБ. Според Татяна Буруджиева щети определено има, но има и възможности за минимизирането им. Политическия анализатор Георги Харизанов смята, че щетата от скандала върху ГЕРБ ще стане ясна след предстоящите избори.

БСП е против обявената поръчка за изграждането на бежански центрове, каза още Елена Йончева. Тя допълни, че е обявена обществена поръчка за изграждане на площадки за разполагане на контейнери за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново. 

По думите й само в Любимец се подготвят такива площадки, които да приемат 1632 бежанци. По този повод от левицата попитаха управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщането на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия.

От БСП настояват тази обществена поръчка да бъде отменена, каза Йончева.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин добави, че от БСП не приемат изграждането на подобни бежански центрове, без да има необходимост. Той смята, че не е необходимо да се правят подобни проекти в момент, в който миграционният натиск на българската граница е почти нулев и анализите показвали, че няма вероятност от нова бежанска вълна в бъдеще. 

На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери, обяви на извънреден брифинг зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по повод на информацията на БСП от днес, че предстои изграждането на подобни бежански центрове в тези населени места. Той уточни, че това, което предстои МВР да направи, е да проведе процедура по подготовката на площадки за временни кризисни центрове. Тези площадки ще бъдат в покрайнините на населените места, те са поделения на Държавната агенция за бежанците и са на територията на обекти на МВР. Изграждането им е предвидено в план, свързан със засиления тогава миграционен натиск на българско-турската граница, приет през 2016 година, информира зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Този път на неандерталеца май няма да му се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
BezEmotsia
преди 5 години
НЕЛЕПО Е КОМУНИСТЪТ МИЛИОНЧЕВА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ КОРУПЦИЯ, ЗАЩОТО С ДВАТА КРАКА Е В НЕЯ. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСЕКИ КОМУНИСТ, АМА ТЯ Е С ОСОБЕНА ЗАСЛУГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
superexpert
преди 5 години
Прочети още на: https://***.***/politika/2019/03/24/simeonov-zashtiti-cvetanov-i-cacheva-zashto-gi-izkarvat-zlodei.405501САМО ДЕТО ВСИЧКИ ЗАБРАВЯТ САМОСТОЯТЕЛНИЯТ АСАНСЬОР КОИТО НЕ Е ВКЛЮЧЕН В КВАДРАТУРАТА ,КОИТО Е НА ЦЕНАТА НА ОЩЕ ЕДНА ГАРСОНИЕРА ,САМО ЦЕНАТА НА ШАХТАТА ОТ БЕТОН ДО 5 ЕТ Е НАД 50 000 ЕВРО ЩОТО ЕДНА ЖЕНА ПИТА ДЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
то хуу ама от Козяка тоя го спрягаха за премиер, за тва напрай пътека до Фашингтона да получава инструктаж, Сашеви са зад гърба му, то не беха закуски, та погребения на другаря Буш и Цеката се зе на сериозно, само дет от Сашево залагат на грешния кон ей ги *** му го сложиха у чофкката и са ако с неква матрафукция на изборите земе властта и стане премиерка ше е малко странно за уж електората ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 5 години
бааа, толкова сте некадърни, че даже един читав аргумент, при толкова докзателства, не може да изкарате срещу цв.цв като хората... науки партийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още