IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверие-обединен холдинг: Ще развиваме и модернизираме Moldindconbank

Целта ни е затвърждаване на нейните отлични пазарни позиции с активи в размер на 1,7 млрд. лв.

16:47 | 25.03.19 г.
<p>
	Снимка: micb.md</p>

Снимка: micb.md

Амбициите на ръководствата на „Доверие-обединен холдинг“ АД и „Доверие – инвест“ ЕАД са свързани с развитието и модернизирането на Moldindconbank и затвърждване на нейните отличителни пазарни позиции. Това заяви холдингът в свое съобщение, публикувано чрез БФБ АД.

Припомняме, че чрез дъщерното си дружество „Доверие-инвест“ ЕАД „Доверие обединен холдинг“ АД спечели публичния търг за 63,8865% от капитала на молдовската Moldindconbank S.A., която е втората по големина банка в Молдова.

“B.C. Moldindconbank S.A. е една от водещите банкови институции на молдовския пазар. Към 31 декември 2018 г. активите на банката са в приблизителен размер 1 667 590 000 лв.“, уточняват от „Доверие обединен холдинг“ АД (ДОХ).

На 22 март 2019 г. е приключил сетълментът на сделката, сключена от „Доверие – инвест“ ЕАД, с което дружество придобива близо 64-процентовия дял от капитала на молдовската банка, или 3 173 751 акции.

Търгът бе проведен на 18 март 2019 г. на регулиран пазар на Молдовската фондова борса. Продавач на дела е Правителството на Молдова чрез Агенцията за държавна собственост.

Според молдовския сайт diez.md покупката е при цена от 764 048 815,74 молдовски леи, или 76,9 млн. лв. Това е с 0,5% над началната цена от 760 113 364,5 молдовски леи.

Припомняме, че "Доверие обединен холдинг" АД отчете консолидирана печалба от 3,7 млн. лв. за 2018 г. след консолидирана загуба от 1,46 млн. лв. за 2017 г. Печалбата идва от няколко еднократни ефекта, сред които „приходи от промяна в справедливата стойност на апортна вноска“ за 4,93 млн. лв., „приходи от промяна в справедлива стойност на инвестиционни имоти“ за 1,96 млн. лв., „последваща оценка МСФО 9“ за 1,55 млн.лв. и „отписани задължения“ за 1,68 млн. лв. Общо тези ефекти са за 10,1 млн. лв. Без тях компанията би отчела загуба от няколко милиона лева.

Консолидираните парични средства на „Доверие обединен холдинг“ АД към 31 декември 2018 г. са 14,8 млн. лв., общите активи са 198 млн. лв., а консолидираният собствен капитал е 68,9 млн. лв.

Очевидно целият собствен капитал на „Доверие обединен холдинг“ АД не е достатъчен за покупката на дела в молдовската банка за 77 млн. лв.

Единствената явна възможност за "Доверие" вероятно е да потърси подкрепа от основния си акционер „Софарма“ АД и да привлече кредит, за да купи молдовската банка. „Софарма“ притежава 33,23% от капитала на „Доверие обединен холдинг“ АД към 31 декември 2018 г. и е най-големият акционер в нея.

Възможно е „Доверие обединен холдинг“ АД да подходи към увеличение на капитала си, за да осигури стабилност на капиталовата си структура след покупката на Moldindconbank S.A.

Moldindconbank е втората по големина банка в Молдова. През 2014 г. тя стана част от сериозен банков скандал в страната и контролът над нея беше поет от централната банка. Днес Moldindconbank се счита за банка със системно значение, държи 19-процентен пазарен дял, има клонова мрежа от 194 офиса, а клиентите ѝ са около 720 хил.

В картовия бизнес тя е лидер, а причината да бъде продавана е кризата в банковия сектор на Молдова отпреди пет години, когато от системата бяха източени 1 млрд. долара. Тогава, като част от стабилизиращ проект държавата осъществи национализации на банки, а сега тече процес по прехвърляне на активите към частни стратегически инвеститори.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на холдинга.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още