IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен консултант: Скандалът с имотите на властта няма да понижи цените на пазара

Цените в столичния квартал „Изток” най-често са между 1500 и 3000 евро на квадратен метър

15:34 | 24.03.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Скандалът с апартаментите на властта няма да доведе спад в цените на имотите. Това прогнозира пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев. По негови наблюдения цените в столичния квартал „Изток” най-често са между 1500 и 3000 евро на квадратен метър.

Справки в две компании за недвижими имоти показват, че в последната година сделките за старо и ново завършено строителство в квартал „Изток” са сключвани при средна цена от около 1520 евро на квадратен метър.

Когато става въпрос за луксозно ново строителство, цените най-често започват от 2000 и стигат до рекордните 4000 евро, уточнява кредитният консултант Тихомир Тошев. 

Националната асоциация на строителните предприемачи е разтревожена от създаващото се негативно внушение към гилдията, посочват от браншовата организация в свое отворено писмо до медиите. Поводът за изявлението е ескалираалият скандал с апартаментите на министри и депутати, добил популярност като апартаментгейт.

От Националната асоциация на строителните предприемачи се обявяват категорично против опитите акцентът на обществения дебат да се измести от същността на проблема върху производителя. Според организацията е недопустимо едно от малкото останали производства, които създават работни места, да бъде въвлечено в "големи политически битки".

Асоциацията подкрепя прозрачността, законността и етичността в този така значим за българската икономика бранш и винаги сме настоявали тези принципи да се спазват от всички заинтересовани страни - предприемачи, граждани и институции, подчертават от там.

Припомняме, че сагата с апартаментите на властта започна преди дни. Стигна се до оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 29 rate down comment 2
Blueberry
преди 5 години
Нещо много сте изнервени брокерите, що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 22
Sakamano
преди 5 години
Сигурно защото никога не съм бил брокер на имоти. Това е само твое предположение, както и моето, че си жабар социопат. Ако не можеш да докажеш че не си, явно съм бил прав, тъй че що не го д...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Защо винаги забравяш да споменеш, че си брокер на имоти? И престани да лъжеш, че си бивш брокер, бивш комунист няма и бивш гешефтар няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 24
Sakamano
преди 5 години
Общи приказки говори човек, който нито е работил в строителството, нито е продавал или купувал имот. Познай кой от двама ни е това. Впрочем, вече съм извън този бизнес повече от 10 години, тъй че ми е през оная работа в какво вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 0
khao
преди 5 години
човек, по някога говориш много общи приказки.. айде сега ми обясни как са дигнали почти два пъти по висока сграда от разрешеното за района ? за конкретния случай, да не закачам другите. как некой други взимат апетитни общински имоти зада строят апартаменти ... и тнт... с чичо владика, или щото са супер мега добрите предприемачи? честата практика дето е викаш, е законно нарушение на закона написан от тях (политиците). и се ползва от висши политически лица...яснинса ми реалните цени за софия, около 2.5 пъти са завишени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 21
Sakamano
преди 5 години
Като говорим за строителство, не всеки може да се набута в държавните и общинските поръчки, но да строи за собствени нужди може всеки. Познавам хора които го правят, не предлагам нещо невъзможно. По повод на имотния скандал, това че една сделка е изповядана на занижена цена не значи, че е платена на такава. Това по принцип е честа практика, така строителят и купувачът си спестяват малко пари от данъци и такси. Не казвам, че са невинни, но недейте да си правите заключения за "реални" цени на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Това е абсолюто вярно, скандалът цветанов няма да повлияе на имотния пазар, а предстоящата рецесия, която ще бъде много по-лоша даже от Великата рецесия от 2008 или даже Великата депресия от 1929. Тя вече започна в големи части от САЩ и Европа въпрос на месеци е да удари и България... Реално спад от 75%-80% е напълно реална опасност за имотния пазар у нас и спад до 50% за Германия и САЩ. Обратното броене до този момент вече тече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 5 години
може би по същата причина не е и в политиката... все едно не знаешнче има сектори в икономиката дето не може дс се набута всеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Тук става въпрос за манипулация на цените и имотния пазар в последните 5 години,защото има едно понятие което се нарича -норма на печалба.При себестойност на квадратен метър луксозна нова сграда в топ скъп район на София ,кв Изток от 500 евро на квадратен метър,питам нормално ли е нормата на печалба на строителя да стига до 3500 евра на квадрат отгоре над тия 500 евро,щото и такива цени има в Изток,от Артекс Инженеринг ?Защо тогава като пазара е нормален и цените са си напълно естествени Цецка Цачева,Цветан Цветанов,Левон Хампарцумян дори/и той излезе от справките/и кой знае още кой хрантутник да им се подаряват жилища с 200-300 евро отгоре печалба,а на народа,гражданите и купувачите да им се свалят 10 кожи от гърба и да се заробват млади смейства с деца за по 20-30 години ипотечни кредити ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 43
Sakamano
преди 5 години
Щом сте толкова навътре в нещата, защо не заобиколите "имотната мафия"? Намерете няколко съмишленици, направете кооперация, купете парцел, поръчайте архитектурен проект, оправете документите и почвайте да строите. За различните етапи може да ползвате подизпълнители. А после ще смятаме дали апартаментите са ви излезли без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още