IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните пазари на облигации вече бият една и съща камбана

Обемите на търговия с държавни облигации бяха двойно по-високи от обичайните по време на азиатската сесия

22:15 | 25.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Където и да се погледне на развитите пазари, доходността по държавните облигации е най-ниските си нива през последните години, тъй като трейдърите увеличават залозите си, че централните банки ще преминават към разхлабващи парични политики, пише в свой анализ Bloomberg.

Доходността по облигациите в Австралия и Нова Зеландия спадна до рекордно ниски нива, след като и внимателно наблюдаваната крива на доходността в САЩ се обърна в петък. Това се случи, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще намали лихвите. Обемите на търговия с държавни облигации бяха двойно по-високи от обичайните по време на азиатската сесия, като доходността по десетгодишните японски облигации се понижи до най-ниското си ниво от 2016 г.

„Пазарите на облигации в целия свят, заедно с централните банки, ни казват, че се очаква забавяне на растежа“, коментира Джефри Хали, страши пазарен анализатор в сингапурската компания Oanda. Според него някои части на света ще бъдат по-добре подготвени от други, за да се справят с това, което предстои. Хали даде пример с това, че САЩ могат поне да намалят лихвените проценти и да използват парични инструменти за намеса на пазарите, докато за Европа и Япония нещата могат да се влошат.

В края на миналата седмица доходността по десетгодишните американски облигации се понижи под тази на тримесечните за първи път от 2007 г. насам, след като последните данни показаха продължаваща икономическа слабост в САЩ, Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още