IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директивата за авторското право в ЕС доведе до протести в Германия

Шествия имаше в Мюнхен, Хамбург, Дюселдорф и Берлин

14:39 | 25.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десетки хиляди протестиращи се събраха по улиците на Германия през уикенда, за да се опълчат на новия закон за защита на авторското право в Европейския съюз (ЕС), който се очаква да бъде приет тази седмица, пише CNBC.

Протестиращите, носещи слогана „Save your Internet”, се опасяват, че новата директива за авторското право в ЕС, която има за цел да модернизира регулацията в дигиталната ера, може да доведе до онлайн цензура и ограничаване свободата на словото.

Германски медии писаха, че 40 хил. души са се включили в протеста срещу закона в Мюнхен тази събота. Други са се събрали в Хамбург, Дюселдорф и Берлин.

Гласуването на финалния текст от директивата е планирано за този вторник.

Новите правила имат за цел да защитят авторите, издателите и медиите, като наложат ограничения на големите технологични компании, които разпространяват тяхното съдържание. Едно от спорните предложения ще даде на медиите възможността да преговарят за лицензи с платформи като Google News, така че последните да могат да публикуват техни статии.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди време заяви, че правилата ще осигурят „честно заплащане“ за работата на журналистите, издателите и авторите.

Друга спорна точка от директивата изисква платформи като YouTube да премахват незаконно съдържание чрез автоматизирани филтри. Критиците се опасяват, че тези филтри ще се намесят в свободата на словото и ще дадат на технологичните компании прекалено голям контрол над съдържанието.

Технологични играчи като Google и Twitter лобират агресивно срещу закона. Те твърдят, че промените ще засегнат по-малките онлайн медии и ще ограничат свободата на информация онлайн.

Над 5 млн. души са се включили в петиция срещу закона на сайта Change.org, тъй като смятат, че промените излагат свободата в интернет „на опасност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още