IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо все повече чужденци се сдобиват с имот във Флоренция?

През 2017 г. италианското правителство прие програма за предоставяне на местожителство на чужденци, ако плащат годишен плосък данък от 100 хил. евро в страната

08:43 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Флоренция е културен притегателен център за богатите хора в света още от XVII и XVIII век, когато е една от ключовите дестинации в Европа. Поети, измамници и благородници се стичат, за да се възхищават на лабиринта ѝ от средновековни улички и на блясъка от Ренесанса, но нова вълна от заможни чужденци е привлечена в града с планове да го превърнат в постоянен дом, пише Financial Times.

Цените на имотите в Италия са ниски. От 2017 г., когато правителството въведе програма за предоставяне на местожителство за супербогаташи, ако плащат годишен плосък данък от 100 000 евро в страната, Италия се превръща във все по-привлекателно място за живот. В консултантската компания Knight Frank запитванията за имоти в страната са нараснали с 40% през 2018 г. спрямо предходната година, като изместиха Франция за първи път. А за хората, които искат да се установят в Италия, Флоренция с нейните културни забележителности, международни училища и космополитно общество, е предпочитана дестинация. Но дали инвеститорите във ваканционни имоти в града, който вече е претъпкан с туристи от всички части на света, застрашават чара на Флоренция?

„Флоренция има всичко, което чужденецът иска от Италия – изкуство, култура, храна и красивата природа на Тоскана на прага й. Освен това не е така плашеща като Южна Италия – чисто е и не така хаотично“, казва Челесте Олифант, консултант по луксозни имоти.

За потенциалните купувачи продажбата на летищата във Флоренция и в близката Пиза на Argentine Corporación America Airports вероятно ще подобри транспортните връзки. Очаква се летището в Пиза да се разшири с 50% с планирани международни полети, а на летището във Флоренция ще бъде изградена нова писта. Открита беше и трамвайна линия, която свързва летището директно с историческия център.

От 2011 г. насам цените на жилищата в Италия са намалели средно с 35%. Но макар те да се запазват стабилни или леко да се свиват в повечето части на Италия, градове със силни пазари за краткосрочно отдаване на жилища под наем като Флоренция не се вписват в тенденцията. Броят на нощувките в Airbnb в града е нараснал с 11% през 2018 г.

Това се отразява и върху цените. През третото тримесечие на миналата година офертните цени се повишиха с 5,2% спрямо същия период на 2017 г., сочат данни на Knight Frank.

Когато предходното правителство въведе данъка за първи път през 2017 г., имаше само 160 регистрации през първата година. Но през последните 12 месеца броят на запитванията е нараснал, като много жители на Сингапур, Хонконг, Русия и Обединените арабски емирства се установяват във Флоренция, казва Ейми Редфърн-Уудс от Knight Frank. „Флоренция е глобален град, който се харесва на цял свят“, допълва Орландо Макензи Меучи от Lionard Luxury Real Estate.

Чуждестранните семейства обикновено избират вили с градина и плувен басейн, като цените им варират между 3500 и 6500 евро на кв. м. „Южната част на града определено е по-търсена заради лесния достъп до основното международно училище, магистралата до Сиена и летищата“, казва Редфърн-Уудс.

Международни купувачи често търсят обслужвани апартаменти в центъра на града. Предлагането на този вид имоти в Италия не е голямо, но когато се появят на пазара, хората изглеждат готови да платят за тях. Тристаен апартамент, който е едно от петте жилища в ремонтиран палат на Via Montebello, се продава от Sotheby’s на цена от 2,7 млн. евро.

Флоренция има необичайни отношения с туризма. „Флоренция е столица на Airbnb. За добро или лошо броят на туристите се увеличава“, казва Макензи Меучи. Ако секторът се пренасити, цените може да бъдат засегнати. Заетостта на имотите за краткосрочен наем намаля от 63% на 61% на годишна основа във Флоренция през първото полугодие на 2018 г. спрямо 85% в Милано, показва изследване на компанията Halldis.

„В Рим вече се получи свръхнасищане и Флоренция вероятно ще последва примера“, отбелязва Олифант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още