IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО въпреки нежеланието на Москва

Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член на НАТО, генералният секретар на организацията

15:24 | 25.03.19 г. 19
<p>
	Грузинският министър-председател Мамука Бахтадзе (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Грузинският министър-председател Мамука Бахтадзе (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери днес в Тбилиси, че Грузия ще се присъедини към Северноатлантическия съюз въпреки противопоставянето на Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"29-те съюзници ясно посочиха, че Грузия ще стане член на НАТО... Ще продължим да работим заедно, за да подготвим присъединяването на Грузия към НАТО", заяви Столтенберг на обща пресконференция в Тбилиси с грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе.

"Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член" на НАТО, подчерта Столтенберг.

Възможността за членство на Тбилиси в НАТО, сред чиито 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние, отбелязва Франс прес. 

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.

Премиерът Бахтадзе каза днес, че Русия "няма право да ограничава избора на суверенна държава по отношение на споразуменията ѝ в сферата на сигурността". "Присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни", подчерта той.

Бахтадзе каза още, че Грузия и НАТО смятат да си сътрудничат активно в процеса по гарантиране на сигурността на Черно море. "Планираме да осъществим мероприятия в това направление", каза грузинският премиер, цитиран от ТАСС.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица.

Започналите на 18 март учения ще продължат 12 дни с участието на 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участват също военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия.

Мирно споразумение сложи край на конфликта и на 26 август 2008 г. Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Оттогава тя поддържа там силно военно присъствие, осъдено от Грузия като "окупация".

Миналата година руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт".

"Грузия активно извършва реформи по пътя към интеграцията си в НАТО, ще продължим подкрепата на вашата страна в процеса по присъединяване към алианса", каза Столбенберг на среща с грузинския президент Саломе Зурабишвили, излъчвана от телевизия "Рустави 2", предаде ТАСС.

"Грузия прави всичко, за да вървим твърдо по пътя към НАТО", каза Зурабишвили. "Грузия продължава курса на интеграция в НАТО, няма алтернатива на този път, той е неизменен, продължаваме реформите в това направление".

След срещата си с държавния глава Столтенберг заедно с премиера Бахтадзе и военния министър Леван Изория посети Кърцаниси, за да наблюдава ученията. 

Това са вторите многонационални учения в Грузия в рамките на реализацията на пакета за сътрудничество на страните от НАТО, приет на срещата на върха през 2014 г. в Уелс.

Първите подобни учения в Грузия бяха през 2016 г. с участието на въоръжени сили от 14 държави, посочва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
ами не е референдум , а парламентарни избори . поглеждаме грузинския парламент от 150 депутати :115 места "Грузинска мечта Демократична Грузия" - поддържа курса на страната към членство на НАТО. През 2013 година, той обещава че страната ще получи план за действие към членството в алианса през идната 2014 година. Иваншвили и Сакашвили имат сходни виждания за външната политика на страната. Основна цел остават НАТО и членството в Европейския съюз.27 места "Единното национално движение" - реформистка партия, която поддържа близка отношения с НАТО и ЕС, както и възстановяването на контрола на Тбисили над отделилите се и само обявили независимост области Абхазия и Южна Осетия.6 места "Алиансът на патриотите в Грузия" - Партията заема антитурски, антиевропейски и проруски позиции.2 места - другизначи референдума в крим , колкото и да е спорен като провеждане , за теб е валиден демократичен резултат , а парламентарни избори в грузия не са ? доста разтегливо прилагаш понятията :))) . хората на парламентарните избори доста категорично са избрали приоритетите на държавата си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 5 години
от къде кухата ъи тимберица знае как е по демократичните държави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
mavericos4
преди 5 години
И ако може авторчето на статийката да списва пълната картина, че от Грузия се отнемат насилствено територии, чрез руски зелени човечета, даже наскоро имаше обити по границата им, така, че не сделайте пак непълни и едностранни истории, аудиторията ви не се информира само от вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
mavericos4
преди 5 години
След като Путиннистан анексира и част от територията на Грузия, там има една местност, която е окупирана от русофилски зелени човечета (: така, че родните макаци, които негодуват и за приемането на България в НАТО , могат да си реват на воля, но слава богу ние сме в НАТО и Грузия ще бъде скоро, а Русия няма да се оправи докато разни комплексирани диктаторчета извършват зулуми с международни мащаби. Или признаваш международното право и суверенитета на съседите си, или не се позоваваш на него, *** дебели санкции и обричаш народа си на мизерия! Дебел НАТОвски пУР за Кутин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
"...след като народа почти единодушно иска това :))) ... ?""Това" народът на Грузия, точно както и българският, почти единодушно реши на свободен всенароден референдум, нали? Щот такава е демократичната практика в нормалните държави, когато се вземат такива съдбоносни решения, нали...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
"А териториалните спорове с Русия - те къде ги заметохме. Под килима?" ... ами може пък точно заради тези спорове да бързат да се присъединят към НАТО ? може пък да им е писнало вече на грузинците постоянно рассия да им се меси в живота и да граби територии ? ти защо мислиш с такова голямо мнозинство са партиите в парламента им подържащи проевропейска ориентация и "за" влизане в НАТО ? какво е значението на мнението на кремльовското жуже , след като народа почти единодушно иска това :))) ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
sgg21
преди 5 години
Няма проблем, обезоръжавайте се, намалете си армията, унищожете си руските танкове и ракети, после купете "изгодно" употребявани американски оръжия и готово. Ще бъдете пълноправен член на световния жандарм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
Тикво-Рапона праща наши войници да бранят изконните американски интереси в Афганистан, Ирак и Косово.Сега ще бършем зaдници в Грузия ли?Стахувам се, че докато отидем няма да има какво да се бърше, а да се погребва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Важното е да се гади на Русия, постулатите на НАТО са хартия за тоалетната.1. NATO - Норд Атлантик..... Северния Атлантик не знам да мие бреговете на Грузия.2. А териториалните спорове с Русия - те къде ги заметохме. Под килима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още