IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 няма да замени транзита на газ през Украйна, заяви операторът му

Става дума за допълнителни обеми газ чрез допълнителна инфраструктура, заяви говорител на компанията Nord Stream-2

17:52 | 25.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за газопровод "Северен поток" 2 ще осигури допълнителни доставки на газ в Европа и не цели да замени украинската газопреносна мрежа. Това заяви днес в Берлин пред журналисти Йенс Мюлер, говорител на компанията оператор на проекта Nord Stream-2, предадоха ТАСС и БТА.

"Северен поток" 2 не може да замени транзита през Украйна, каза той.

Става дума за допълнителни обеми газ чрез допълнителна инфраструктура, добави Мюлер.

Nord Stream-2 очаква да получи навреме одобрение от датските власти за отсечка от 180 километра от газопровода по дъното на Балтийско море, за да завърши газопровода до края на 2019 година, както е планирано, каза още Мюлер.

Проектът "Северен поток" 2 предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Оператор на изграждането на газопровода е Nord Stream-2, чийто единствен акционер е руската Газпром. Партньори на Газпром са френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които ще осигурят 50 процента от финансирането. 

Тръбопроводът с дължина 1225 километра вече се изгражда, но е критикуван от САЩ и източноевропейски, скандинавски и балтийски държави, които се опасяват, че той ще засили зависимостта на Европа от Москва, отбелязва Ройтерс.

Газопроводът е критикуван също така и заради това, че ще лиши Украйна от приходи от транзит на синьо гориво.
Четири страни - Финландия, Швеция, Германия и Русия - са одобрили изграждането на газопровода, но Дания се въздържа. През август миналата година Nord Stream-2 предложи алтернативен маршрут, при който тръбопроводът да мине през изключителната икономическа зона на Дания, но не и през териториалните й води. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
"Северен поток" 2 няма да замени транзита на газ през Украйна, заяви операторът му. Ще му се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още