IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китай иска силна и просперираща Европа

Двамата държавни лидери приветстваха присъединяването на Франция към мащабния инфраструктурен проект на Китай "Един пояс, един път"

23:00 | 25.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Китай иска една силна и просперираща Европа, заяви китайският президент Си Дзинпин по време на среща с френския държавен глава Еманюел Макрон в Елисейския дворец, предава БТА. 

Китайският лидер е на посещение във Франция като част от своята европейска обиколка, след като през изминалата седмица проведе важни разговори с редица представители на властта в Италия, припомня Investor.

"Силна и просперираща Европа отговаря на нашата визия за многополюсен свят", заяви Си Дзинпин, като добави, че Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и развитие.

От своя страна Макрон пледира за "силно еврокитайско партньорство".

Според фреснкия президент то трябва да се гради върху "силен мултилатерализъм" и "лоялни и равноправни" икономически отношения.

Макрон съобщи, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица конкретни проекти за инвестиции в трети страни в рамките на китайския мащабен инфраструктурен проект "Един пояс, един път".

Си Дзинпин уточни, че са дефинирани три списъка с пилотни проекти.

"Поканих президента Макрон отново да посети Китай през втората половина на годината", заяви китайският президент.

Той подчерта, че Китай никога не е забравял специалната връзка, която има с Франция и че двете страни възнамеряват да засилят комуникацията и стратегическото сътрудничество, да се борят срещу климатичните промени и другите световни предизвикателства, както и да защитават многостранната система на търговията.

Макрон сподели, че е изразил в диалога с китайския си колега загрижеността на Франция и Европа относно спазването на фундаменталните права в Китай.

"Имахме откровен разговор по този въпрос", каза Макрон, като уточни, че е споменал редица индивидуални случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
нема ли Йотингера да кае нешо и на Франция ? Май кат глеам ше приключиме ЕСто у тоя му вид доста по-скоро от очакваното и никой нема нужда от силна и просперираща Европа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още