IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на чиповете ще засегне печалбата на Samsung

Компанията предупреди за това седмица преди разкриването на официалната си прогноза

09:42 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви днес, че печалбата му за първото тримесечие вероятно няма да отговори на пазарните очаквания заради спада на цените на чипове и забавянето на търсенето на дисплеи. Новината беше обявена в безпрецедентно изявление преди обявяването на прогнозата на компанията, предава Ройтерс.

Информацията беше разкрита, след като доставчикът на Apple и неин конкурент заяви пред акционери миналата седмица, че забавянето на глобалния икономически растеж и по-слабото търсене на чипове за памет (основният му бизнес) ще натежат над операциите през 2019 г.

"Компанията очаква мащабът от спадове при цените на основните чипове за памет да бъде по-голям от очакваното“, коментира Samsung в документи, подадени до регулаторите преди обявяването на официалната прогноза през следващата седмица.

Представител на Samsung е потвърдил пред Ройтерс, че глобалният лидер на пазара на смартфони, телевизори и компютърни чипове досега не е правил подобни коментари преди официалното обявяване на прогноза.

Очакваше се фирмата да очете оперативна печалба от 7,2 трлн. вона (6,4 млрд. долара) за периода януари-март, сочат данни на Refinitiv, което е с повече от 50% под 15,6 трлн. вона, отчетени през същия период година по-рано.

Прогнозата на анализаторите беше за спад на приходите от продажби до 53,7 трлн. вона от 60,6 трлн. вона година по-рано, допълват данните на Refinitiv.

Цените на DRAM чиповете са спаднали средно с над 20% през първото тримесечие според DRAMeXchange, подразделение на Trendforce, което следи цените на чиповете за памет.

Daiwa Securities прогнозира, че подразделението на Samsung за дисплеи ще се насочи към оперативна загуба от 620 млрд. вона през първото тримесечие, а оперативната печалба от бизнеса с чипове ще се свие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още