IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо случаите с Голанските възвишения и Крим все пак не са толкова различни?

Русия не настоява за признаване на анексирането на Голанските възвишения, вследствие на което и Крим, и това е правилната позиция

08:21 | 27.03.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Както съюзниците на Владимир Путин, така и враговете на Доналд Тръмп се опитват да придадат по-голямо значение на предполагаемата връзка между решението на САЩ да признаят Голанските възвишения като част от Израел и признаването на руското анексиране на полуостров Крим. Паралелът обаче е нищожен, посочва Леонид Бершидски в свой материал за Bloomberg.

На пръв поглед приликите между двата случая са очевидни: и двете територии са завзети от границите на съседна държава (съответно от Сирия и Украйна) с употребата на военна сила. И двете след това са анексирани по стратегически причини.

Израел пое контрол върху Голанските възвишения през 1967 г. след Шестдневната война, за да предотврати осъществяването на нападения от арабските нации. Благодарение на топографията малка израелска отбранителна сила може да отблъсне нападение на по-големи военни формирования. Пример за това са събитията от 1973 г., когато 177 израелски танка успяха да спрат офанзивата на 1500 сирийски.

Путин от своя страна пое Крим от страх, че новото украинско правителство ще затвори руските военни бази на полуострова и ще позволи на НАТО да установи свое присъствие точно до руските черноморски пристанища и на практика да отцепи достъпа на Москва до топлите морета.

В същото време коментарите на държавния секретар Майк Помпейо от миналия уикенд, чиято цел бе да опровергаят връзката между Голанските възвишения и Крим, само я разпалиха още повече. „Това, което президентът (Доналд Тръмп – бел. ред.) направи с Голанските възвишения, е да признае каква е реалността на терен и ситуацията със сигурността, необходима за защитата на израелската държава“, заяви тогава Помпейо. „Толкова е просто“, категоричен бе той.

Но ако наистина е толкова просто, САЩ също трябва да приемат и ситуацията на терен в Кирм, както и руските интереси в сферата на сигурността там. Следвайки тази логика говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа във Facebook, че признаването на Крим за руски трябва „да последва автоматично“ от коментарите на Помпейо.

И наистина съществува повърхностният аргумент, че ако едното стратегическо анексиране е признато, то това трябва да стане и с другото и отказът на САЩ да го направят ги кара да изглеждат лицемерни. Руските политици, естествено, не пропускат тази възможност.

Но в едно на пръв поглед противоречие със себе си руските власти не настояват Тръмп да признае Крим за руски, след като призна Голанските възвишения за израелски. Вместо това позицията е, че израелското анексиране не трябва да бъде признато, тъй като нарушава международното законодателство. Коментарите на представители от руското външно министерство препращат към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., според която поемането на управлението върху Голанските възвишения е незаконно.

Разбира се, такава резолюция за Крим няма, тъй като Русия блокира опитите за приемането ѝ.

Налице е обаче резолюция на Общото събрание на ООН, според която завземането на територии е незаконно. И решението на Съвета за сигурност за Голанските възвишения е също толкова подходящ прецедент за Крим, колкото резолюцията, приета след нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г. или когато бе създадена Севернокипърската турска република през 1983 г. Тези решения потвърждават на международно ниво т. нар. доктрина „Стимсън“, според която САЩ не трябва да признават принудителни промени на международните граници на страни, с които имат подписани споразумения.

От тази гледна точка руската официална реакция е правилна, а неофициалното сравнение с Крим не е. САЩ, както и всеки друг, трябва да се въздържат от това да признават анексирания, тъй като това окуражава войните за територии независимо дали каузата им е справедлива.

Лесно е оттук нататък да навлезем в дискусии за специфичните различия между голанската и кримската ситуация. От една страна във войната, довела до превземането на възвишенията, израелската държава първа е нападната. В същото време Крим е бил част от Русия и най-малкото видима част от рускоговорящото население на полуострова подкрепяше присъединяването към Русия, включително на референдума от 2014 г. Израел от своя страна пое контрола върху Голанските възвишения без каквото и да е било историческо оправдание или препратка към волята на народа.

Но щом подобни аргументи вече са започнали да се обсъждат, то това означава, че не съществуват категорични правила по въпроса и в крайна сметка всичко може да мине.

Законодателството за завземане на територии след Втората световна война може би е едно от най-важните в настоящата международна ситуация. Това е и една от основните причини завоевателните войни да са толкова редки в днешно време.

Това е случай, при който официалната позиция на руското министерство на външните работи за Голанските възвишения е правилна, но също трябва да важи и за Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 5
crammer
преди 5 години
Цитат на Елена: "...да отцепи достъпа на Москва до топлите морета." Журналисчето е неспособно да осъзнае каква глупост е написало още в самото начало на този плосък анализ...Какви топли морета те гонят бе моме, да се беше информирала преди да пишеш тези скудоумия и да се беше научила да мислиш преди да си позволяваш да се впускаш в анализи?...още повече, Голанските възвишения са стратегически значими за протекцията на малка държава като Израел, далеч по различен е случая с Крим отнесен към защитата на тази необятна черна дупка наречена Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
не хваля никого и нищо, а казвам че това което се вижда на повърхността не е самата истина. като познаваш 3 *** евреи, не значи че познаваш същината на нещата и като познаваш 10 000 американци - също. ако искаш нещо да научиш и разбереш, трябва да проникнеш в дълбочина, а не да повтаряш клишетата на пресата, била на лява или дясна. спирам, не е мой тип спор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Нека ти обясня,ако си проуснал: Високо ценя приноса на евреите в световния прогрес, имам трима евреи -колеги от университета и т.н.ОБАЧЕ, останалото са игрички с огъня. Много по-страшен, отколкото в Голан. И за случая Косово, когато беше, приложих всички усилия, на които бях способен. Темата не ми е чужда, ама нямам възможност да се разкъсвам за всичко, сещаш се. А, където са се намесили американците, винаги е имало сгазени от ботуша им. Не ми ги хвали. Имал съм вземане-даване, нито са от най-умните, нито от принципните. Освен в онзи, Америка над всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 5 години
може и да има някакви прилики, разбира се. но разликите, разликите са огромни. и тези разлики обезмислят споровете. просто е така. за странични наблюдатели като тебе, най-лесно може да се разбере като сравниш нещата - какво става с Газа от напускането на евреите през 2005 досега. също и какво е развитието на Йордания и Сирия през последните 71 години. и кой народ има най-много носители на Нобелови награди и кой народ ще е 4 в света да изпрати космически апарат на Луната. тогава ще узнаеш кой за какво се бори, може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Именно, Темата. С нея, се налагат и въпросните прилики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
темата е друга и не е подходящо да я сменяме. но ако искаш може и за Косово и за цялата Югославска война. дядо ми е от Косово, без да е албанец. бил съм там, познавам хора, знам доста неща. бил съм доста и из Югославия по време на войната. в деня, когато сърбите нападнаха Словения, вече бяхме предупредени, че нещо ще става и успяхме да се измъкнем от Любляна, през Загреб и бяхме в Сърбия като затвориха границата. и в Хърватска бях по време на войната и знам и видях. не успях в Босна, но познавам доста хора от там. хора, не журналисти, преса и политически коментатори. ти какво знаеш за всичко това ? ще ми цитираш някой пропагандатор ли ? но все пак темата е за Светата Земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Прилично си я спомням. Например, как предупреждавахме за опасния прецедент с Косово но, ведро и щедро, бяхме отебани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 7
Valentin13
преди 5 години
искаш да ти напомня историята в последните 71 години ли ? можеш и сам да си я прочетеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...я пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 13
Valentin13
преди 5 години
не ми харесаха коментара, толкова минуси не съм получавал. добре ще бъда по-ясен - който влезе с войнишки ботуши на тази земя, изгаря целия отгоре до долу. това е СВЯТА ЗЕМЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още