IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не спечели патентната битка на Apple и Qualcomm въпреки двете решения

Двете компании продължават спора си по редица въпроси

16:22 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Kомисията по международна търговия на САЩ произнесе две свои решения по дълго продължаващата патентна битка между Apple и Qualcomm.

В рамките на първия случай съдията установи, че Apple е нарушила патента за запазване на енергията на Qualcomm и обяви, че ще препоръча забрана  на някои по-стари модели iPhone.

При втория случай обаче решението, което беше обявено след приключването на борсовата сесия в САЩ, цялата комисия се произнесе срещу Qualcomm. Това е финалното решение по отделен, по-ранен случай за различен патент, пише Bloomberg.

Нито една от двете страни в крайна сметка не спечели. Но Apple се измъкна от сериозни главоболия при втория случай. Компанията избегна забрана на вноса, която щеше да засегне голяма част от смартфоните ѝ, произведени в Китай, включително iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 9 Plus и намаления iPhone X.

Влиянието на първото дело е по-малко. То покрива само iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Финалното решение от цялата комисия няма да бъде взето до края на третото тримесечие.

Тези решения вероятно няма да доближат Apple до започването на преговори за сключване на споразумение с Qualcomm. Други спорове между двете компании все още продължават, макар и да се развиват бавно.

Американската служба за патенти и търговски марки се съгласи да разгледа валидността на патентите на Qualcomm във връзка с проблемите с Apple и ще вземе решение в рамките на година.

Търговската комисия пък ще произнесе финалното си решение преди това. Следващата голяма битка ще се състои в Сан Диего през април. Там Apple и нейните поддоставчици ще коментират как Qualcomm е нарушила задължението си да издава лицензи за важни за индустрията патенти при честни условия. Qualcomm ще оспори с твърдения, че производителите са нарушили договорните си обещания да плащат отчисления.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още