IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на правосъдието в САЩ планира да оповести до седмица доклада на Мълър

Една от основните причини за това е настояването на демократите в Конгреса, които искат да видят целия доклад до 2 април, посочват от правосъдното министерство

12:13 | 27.03.19 г.
<p>
	Американският държавен глава Доналд Тръмп.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският държавен глава Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският министър на правосъдието Уилям Бар планира да разпространи до седмици публична версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който заключи, че предизборният екип на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на кампанията през 2016 г. не е действал съвместно с Русия. В същото време Тръмп се готви да използва извода срещу политическите си противници, предаде Ройтерс. 

Представител на министерството на правосъдието заяви, че планът на Бар е да разпространи публична версия "до седмици, не до месеци" и че няма планове да сподели с Белия дом предварително копие.

Демократите в Конгреса настояваха Бар да им предостави доклада до 2 април, което ще остави на министерството само една седмица да завърши своя преглед на документа.

Някои части от поверителния доклад на Мълър съдържат материали, получени по време на секретни заседания на т.нар. голямо жури от съдебни заседатели. Федералните закони по принцип забраняват на правителството да разпространява публично подобна информация, отбелязва Ройтерс.

Докладът съдържа и информация за продължаващи наказателни разследвания, които Мълър прехвърли на други прокурори.

Бар още не е оповестил точна дата кога ще бъде готова финалната публична версия. Министерството на правосъдието не коментира искането на демократите да предостави доклада на Конгреса до следващата седмица.

Нова анкета на установи, че 48% от американците все още вярват, че Тръмп е работил с Русия за намеса в изборите през 2016 г. - с 6 процентни пункта по-малко след публикуването на заключенията на доклада на Мълър в неделя. Проучването е установило, че рейтингът на одобрението за Тръмп е набрал още 4 пункта до 4%, а 57 на сто от американците искат да видят целия доклад.

Демократите се опитаха да сменят темата, като пренасочат вниманието към здравеопазването, след като докладът на Мълър изглежда разклати тезата им, че Тръмп е нелегитимно избран президент.

Тръмп намекна, че е станал жертва на клеветническа кампания, лансирана от висши членове на администрацията на Обама.

"Мисля, че случилото се е позорно", заяви Тръмп пред репортери по време на визита на Капитолия, където обядва с републиканските сенатори.

Съветници на Тръмп заявиха, че той ще предприеме контраофанзива още тази вечер на митинг в Гранд Рапидс, Мичиган - първата му голяма публична изява след заключенията на Мълър.

Лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър отправи нападки срещу съдебен иск на правосъдното министерство, според който целият закон „Обамакеър“ - знаковото законодателно постижение на президента демократ Барак Обама, трябва да отпадне в съда. Въпреки предизборните си закани, досега Тръмп и републиканците така и не успяха да заменят закона, гарантиращ здравно осигуряване на около 20 милиона американци.

"Това е ясно напомняне за разликата между нашите две партии: демократите се борят да разширят и подобрят здравното осигуряване и да намалят разходите, докато републиканците се опитват да съсипят всичко и да повишат цената на здравните грижи", каза Шумър.

Сенаторите републиканци заявиха, че на обяда с Тръмп са обсъждали начини за подобряване на здравната система.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още