IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2023 г. ще може да се избира метод за изчисляване на пенсията

Правото на избор да е еднократно, предвижда проект за промени на Кодекса за социално осигуряване

13:56 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да има преходен период до началото на 2023 г., в който хората да избират по коя методика да стане изчисляването на размера на пенсията им. До 1 януари 2023 годияна бъдещите пенсионери  ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата методика. Това се предлага в Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесен от депутати в Народното събрание днес.

Поправките са свързани с промени в пенсионната формула, след като преди седмица стана ясно, че новата формула за изчисляване на пенсиите ще е негативна за 30% от хората, посочиха предварителни разчети на НОИ.

Промяната дава възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г. Разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г. 

Изборът ще може да се прави еднократно в рамките на посочения период.

Социалният министър Бисер Петков коментира днес пред медиите, че изборът на периода е заради това, че той съвпада с хоризонта на средносрочната бюджетна прогноза, за който са направени оценки на въздействието, според които годишно ще има около 13-14 млн. лева по-висок разход спрямо текущото положение на новоотпуснати пенсии.

„Това отново доказва, че финансовите мотиви не са били водещи за едно или друго решение, а преминаването към по-съвременен и по-справедлив начин на отпускане на пенсиите“, коментира министърът, цитиран от БТА. Той допълни, че не е нормално през 2020 г. да се отпускат пенсии на база на доход от 1982 г.

Министърът отново повтори, че никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент.

НОИ да предлага по административен път на бъдещите пенсионери по-благоприятния размер на пенсията /по старата или по новата методика/, поиска председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов. Той коментира това пред журналисти след заседанието на комисията.

Според Адемов експертите от НОИ трябва да преценят дали предложението е разумно и може ли да се приеме. 

Бъдещите пенсионери са родени през 50-те години и едва ли всички ще имат уменията предварително самостоятелно да си изчислят пенсията в по-благоприятен размер, коментира още Хасан Адемов и допълни, че не е необходимо да се създава пазар на такъв тип нова услуга.

Важно е хората предварително да си съберат документите, да ги занесат в НОИ и от там по административен път да им изчислят пенсиите, уточни Хасан Адемов.  Според него това би могло да бъде уредено в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. 

Важното е, че предложеният днес проект ще направи възможно това, че нито един пенсионер да не получи по-малък размер на пенсията, заяви председателят на социалната комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още