IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите на жилища в Дубай тласкат цените на наемите надолу

Забавянето на икономиката намали търсенето на жилища и принуди собствениците на имоти да предлагат отстъпки

20:31 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чужденците в Дубай се пазарят настоятелно за отстъпка в наемите. Според изследване на консултантската компания JLL през последното тримесечие на 2018 г. средните цени на наемите на апартаменти там са намалели с 11%, а наемите на самостоятелни къщи са се понижили с 8% спрямо същия период през 2017 г., пише Financial Times.

„Обичайно колеги и приятели получават отстъпка от 15%, когато подновяват договорите си за наем“, казва 61-годишният Джейсън (не е истинското му име), корпоративен секретар в една от най-големите счетоводни компании в града, който пристигнал със съпругата си от Париж преди година и половина.

Спадът на търсенето се дължи до голяма степен на забавянето на икономиката на Дубай заради напрежението в региона и спада на цените на петрола от 2015 г. насам, което доведе до съкращаване на работните места в много сектори. В доклада си за икономиката на Дубай през март местната банка Emirates NBD съобщи, че заетостта намалява най-бързо от началото на изследването през 2010 г. Джейсън забелязва съкращенията скоро след пристигането си, като те са съсредоточени в имотния сектор и в големите международни компании, които използват Дубай като база в региона.

Въпреки ръста на икономиката - правителството не е публикувало окончателни данни, но мнозина икономисти смятат, че повишението на БВП през 2018 г. е достигнало 2,8%, като все повече се говори за „забавяне в сянка“, споделя Джейсън. „Когато се разхождам по магазините и ресторантите, няма много хора. Периодът на бум вече отмина“, допълва той.

Въпреки това в Дубай продължават да се строят нови жилища – 22 хил. са били завършени миналата година, което е най-големият брой от 2013 г. насам, сочат данни на JLL. Затова не е чудно, че цените продължават да намаляват – с 8% за апартаментите през последните три месеца на 2018 г. на годишна основа и с 9% за самостоятелните къщи. JLL прогнозира, че 40 хил. жилища ще бъдат завършени през 2019 г., което е почти два пъти повече спрямо миналата година и означава, че цените вероятно ще намалеят още – с между 5% и 10% през 2019 г. Възстановяване не се очаква до 2021 г. според основния сценарий на S&P. „След последния им пик през 2014 г. цените и наемите намаляха с между 25 и 33% в номинални стойности“, казва Сапна Джагтиани от S&P в Дубай.

Джейсън и съпругата му живеят в квартал „Дубай Марина“. „Това е едно от малкото места в Дубай, които може да се разглеждат пеша“, споделя той. Плажът е на 30 минути пеша, а наблизо има ресторанти, барове и супермаркети, включително Waitrose и Carrefour.

Брокерите на недвижими имоти се надяват, че спадът на цените ще се забави след неотдавнашните мерки на правителството на ОАЕ да привлича нови хора в рамките на по-широката икономическа стратегия за диверсифициране от свързаните с петрола индустрии. Новите мерки, въведени миналата година, включваха 10-годишна виза за инвеститори, предприемачи, ръководители и студенти, както и за лекари, учени или изследователи. Правителството обяви също петгодишна пенсионерска виза, за която могат да кандидатстват хора над 55 години, които инвестирали минимум 2 млн. дирхама в имот и имат спестявания от поне 1 млн. дирхама (241 хил. евро) или месечен доход от 20 хил. дирхама (близо 5000 евро).

Междувременно интересът от китайски купувачи расте – Джагтиани казва, че предприемачите отчитат ръст на продажбите на тази група през последните 18 месеца отчасти благодарение на страните, които наложиха ограничения за чуждестранните купувачи. Нова Зеландия, например, забрани покупките на съществуващи имоти от чужденци, които не са местни жители, а властите в някои провинции на Австралия и Канада налагат солени данъци за покупка на имот от чужденци.

Засега Джейсън се готви за усилено пазарене през октомври, когато трябва да поднови договора си за наем. Саудитската двойка, която е собственик на имота, не била склонна да прояви гъвкавост за намаляване на цената на наема на двустайния им апартамент, който струва 155 хил. дирхама (около 37 400 евро) на година, затова Джейсън и съпругата му планират да се преместят. Предвид спада на цените в последно време двойката е ревизирала бюджета си към понижение с над 20% до 130 хил. дирхама (31 350 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още