IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганчев: Различията между САЩ и Китай няма да бъдат изгладени с търговско споразумение

Преговорите между Вашингтон и Пекин са много сложни, отчита икономистът

16:37 | 27.03.19 г.
<p>
	Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин в Буенос Айрес, 1 декември 2018 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин в Буенос Айрес, 1 декември 2018 г. Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите между Вашингтон и Пекин са много сложни, тъй като в тях не става въпрос само за търговия, но и за регулиране на глобалното съперничество между двете страни. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria макроикономистът Ганчо Ганчев.

„Има фундаментална несъвместимост между китайската и американската икономика – едната продължава да бъде централизирано планирана, с ръководна роля на Комунистическата партия, докато другата е либерална“, изтъкна той в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова. 

Преди наблюдавахме Америка като лидер на свободния свят, който отчита не само своите интереси, но и тези на своите основни партньори, водейки глобална конфронтация с непазарните, недемократичните страни, отбеляза Ганчев.

„Идеята за „Америка над всичко“, която американския президент Доналд Тръмп се опитва да възроди, означава, че вече САЩ не се разглеждат като представител на целия този свободен свят, а като икономика, която поставя своите интереси на първо място, включително в конфликта с Китай“.

Това автоматично води до въпроса за това каква трябва да бъде стратегията на европейските страни спрямо Китай, коментира гостът.

Според него присъединяването на Италия към китайската инициатива „Един пояс, един път“ е откъсване от единната европейска позиция по отношение на азиатската държава.

„Не бива да се допуска монополна позиция на Китай в който и да е сектор на Стария континент, особено в този на високите технологии“, препоръча икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още