IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основен проблем на Централна и Източна Европа е недостигът на работна сила

Страни като България, Литва, Румъния, Полша, Хърватия и Украйна се очаква да загубят над 20 процента от населението си в трудоспособна възраст до 2045 г.

20:44 | 27.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиките от Централна и Източна Европа ще се сблъскат с икономически проблеми заради все по-сериозния недостиг на работна сила, посочва в публикуваните си днес прогнози Виенският институт за меджународни икономически изследвания (WIIW), цитиран от ДПА и БТА.

Регионът се бори със застаряващото население и емиграцията, каза Ричард Гривъсън от института, който следи региона.

Страни като България, Литва, Румъния, Полша, Хърватия и Украйна се очаква да загубят над 20 процента от населението си в трудоспособна възраст до 2045 година, каза той.

Имаме недостиг на работна ръка и на Запад, но решаваме въпроса с внос на работна ръка от Източна Европа, посочи икономистът пред ДПА.

Тъй като повечето хора, които напускат Централна и Източна Европа са млади, това води до спад на раждаемостта, допълни Гривъсън.

Недостигът на работна ръка вдига заплатите, което пък повишава потреблението в региона, отбелязва институтът в прогнозата си за 2019-2021 година.

По-високите равнища на заплащане обаче биха могли да застрашат външната конкурентоспособност и може чуждестранните инвеститори да обърнат поглед в други посоки, предупреждава институтът.

Регионът изпитва трудности също така заради забавянето на растежа на търсенето от други икономики, като Китай и Германия, според анализа на института.

Според прогнозите му средният годишен икономически растеж в страните от Източна Европа ще спадне под 3 процента през 2021 година, след като миналата година е бил 4,3 на сто, а тази година се очаква да бъде 3,2 процента.

Средният годишен растеж в страните, които не са част от ЕС, на Балканите, ще се забави до 3 процента до 2021 година, докато миналата година е бил 3,8 на сто, посочва институтът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
Проблема е, че горе изброените държави са поробени по модерен начин Колонии, проблема е че нямат суверенитет над ограничената си парична политика и са на командно управление отвън. Проблема е, че за да съществуват западните стандарти трябва от някъде да дойдат допълнитените ресурси, е да те идват от колониите, затова населението на тези държави намалява защото са изложени на западен геноцид най-просто казано. За да продават западните компании трябва всички източни конкуренти да бъдат затворени поради "неконкурентноспособност" От там следва евакуация на местното население. Не няма да имат никога достатъчно работна сила докато съществува сегашния колониялен модел. Софиянци плащат на Франция, вода на Италия банките на Германия магазините, на САЩ енергетиката и т.н. и т.н.Какво не разбрахте Тиквесторо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
проблемът е че има много вождове и малко индианци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Нашето законодателство дори и да е перфектно е врата в полето,заобикаляш я всякак.Системата е така настроена, та да имплементира евроатлантическите ценности. дефинираха ги преди време:Да обичаш всичко, освен добродетелите, да прощаваш всичко, освен величието.Тия ценности правят влечуги, които обикалят вратата в полето, подкопават под нея, слузят над нея - само не и да минат през нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още