IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft вече се цели в по-висока борсова оценка - до 24,3 млрд. долара

При този размер това ще бъде най-голямото американско първично публично предлагане от IPO-то на Alibaba Group през 2014 г.

09:00 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Lyft повиши ценовия си диапазон за своето първично публично предлагане, след като инвеститорите пренебрегнаха нарастващата загуба на компанията за споделено пътуване, на фона на увеличаващия се пазарен дял спрямо по-големия ѝ конкурент Uber Technologies, предава Ройтерс.

Lyft повиши ценовия диапазон до 70-72 долара на акция, което означава, че сега фирмата се цели в оценка от 24,3 млрд. долара. Преди това сумата беше в диапазона 62-68 долара на акция. Сегашното увеличение е резултат от притесненията на инвеститорите, че могат да пропуснат най-голямото технологично IPO от това на Snap през 2017 г.

В горната част на диапазона Lyft ще има пазарна капитализация от 20,45 млрд. долара, малко над тази на Snap, когато тя стана публична през 2017 г. При този размер това ще бъде най-голямото американско първично публично предлагане, откакто китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding се листна през 2014 г.

Ако се сметнат и неща като ограничени опции за акции, оценката на Lyft може да достигне 24,3 млрд. долара. Компанията беше оценена на 15 млрд. долара при последния си кръг на набиране на частен капитал през 2018 г.

При достигане на цената от средната на новия ценови диапазон, 71 долара на акция, Lyft ще привлече от пазара 2,1 млрд. долара.

Увеличението подсказва за добрия апетит за нови акции, след като производителят на дънки Levi Strauss & Co също излезе на публичния пазар през миналата седмица .

Освен това е индикация, че много инвеститори са склонни да пренебрегнат несигурността по пътя на Lyft към рентабилността и изпълнението на стратегията ѝ за автономното шофиране поради страха да не пропуснат наистина голямо IPO.

Пазарът на първични публични предлагания имаше бавен старт тази година заради волатилните пазари в края на миналата година и заради частичното спиране на работата на американското правителство през януари, което блокира американските регулатори да привличат нови кандидати за IPO.

Нещата обаче могат да се нормализират с листванията на играчи като Uber Technologies и Pinterest, които също планират да станат публични през 2019 г., но подобно на Lyft все още не са излезли на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още