IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацанис: Криза не може да се разреши само с ниски лихви

Трудните времена пред Гърция не са отминали безвъзвратно, твърди гръцкият финансов консултант

08:39 | 28.03.19 г. 1
<p>
	Христос Кацанис. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Христос Кацанис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият консултант Христос Кацанис е почти убеден, че се задава икономическа рецесия, но счита за много важни мерките за преодоляването ѝ. 

„Само с политика на ниски лихви кризисна ситуация не може да се разреши. Трябва да има бюджетна политика“, коментира Кацанис в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Стратегията на Фед и американското правителство се различава от тази на ЕС, посочи Кацанис. В Сащ се таргетира основно върху монетарната политика и ликвидност, допълни той.

„Трудно е да се каже, че кризата в Гърция е минала. В нашия случай БВП падна до 25% преди 8 години. Доста млади емигрираха в други държави, като повечето от тях бяха образовани. Преди 50-60-те години процесът бе същият, но тогава младите хора идваха директно от селата, бяха необразовани, но работиха много. Тези, които сега излизат, са с високо ниво на образование и биха могли да са в услуга на Гърция“, каза още икономистът.

Според него е сигурно, че гръцките банки имат много лоши кредити. „Банките са обременени и не дават лесно кредити, а икономиката без кредити не може да върви лесно напред. 44% са лошите кредити от общия кредитен портфейл, като трябва да паднат поне на 20%. Естествено, банките носят своята вина, тъй като в даден период на еуфория раздаваха кредити", заяви още финансовият консултант.

България и Гърция развиваме енергийни проекти, напомни Кацанис. Туризмът, културата също са сред областите, в които можем да и сътрудничим, смята още той.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Кризата може да се преодолее само с прекратяване на причината.Сега водещият причинител за национална криза нараства от местната проява на разпространена в света държавна грешка да няма обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка.Възможностите са:1. При запазване на местната проява на разпространена в света държавна грешка да няма обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка дисбалансите в съответната държава се увеличават, възникват нови щети и правителството е с подсигуряван провал.2. С обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка е с условия за устойчив обществен просперитет.Днес правителството прилага първата възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още