IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е страната с най-ниски комисионни за брокерите в Европа

На другия полюс е Румъния, където продавачите на жилища плащат комисионна на брокера си, равняваща се на 6% от стойността на имота

12:09 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ново изследване показва, че продавачите на жилища във Великобритания плащат значително по-ниски комисионни на брокери на недвижими имоти от останалите страни в Европа, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Въпреки критиките за високите комисионни, плащани на брокерите на Острова, Великобритания е най-евтината страна в Европа, като собствениците на жилища дават на брокера си средно 1,2% от продажната цена.

На второ и трето място са Дания и Ирландия, където комисионните за брокерите се равняват съответно на 1,25% и 1,75% от продажната цена на имота. Великобритания, Дания и Ирландия са единствените страни в Европа, където собствениците плащат под 2% от цената на имота като комисионна за брокера. На другия полюс е Румъния, където продавачите плащат комисионна от 6%.

Сред страните, в които се плаща най-малка комисионна на брокерите на недвижими имоти, са още Гърция с 2% от продажната цена, Литва с 2,25% и Испания с 2,75%. В Белгия, Хърватия, Естония, Люксембург, Холандия и Полша комисионната се равнява на 3% от продажната цена на имота.

В Австрия комисионната достига 3,5%, във Финландия тя е 3,75%, а в Чехия, Латвия, Унгария, Португалия, Словения и Швеция е 4%. Следват Германия, Словакия и Италия с 4,5% и Франция, Кипър и Малта с 5%. Данни за България липсват.

„Мисля, че брокерите на недвижими имоти във Великобритания изпитват затруднения да оправдаят комисионните си, като преобладава мнението, че те вземат твърде много за услугата, която предоставят“, казва Колби Шорт, главен изпълнителен директор на сайта GetAgent, който направил изследването.

„Това обаче не е така и изследването показва, че Великобритания всъщност е страната с най-ниски комисионни за брокерите в Европейския съюз, а следователно и на най-добрите услуги. Разбира се, цената на имота означава, че има известна относителност и комисионната от 6% в Румъния ще се изразява в доста по-малка сума заради по-ниските цени на имотите“, допълва той.

„Но същото може да се каже и за потенциала за печалба, така че макар да не сравняваме ябълки с ябълки в паричен смисъл, искахме да покажем, че комисионните във Великобритания са и винаги са били много ниски“, казва още Шорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още