IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС глоби Fitch с рекордните 5,13 млн. евро заради конфликт на интереси

20% от подразделенията на агенцията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек с място в бордовете на оценявани компании

14:22 | 28.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарният регулатор на Европейския съюз наложи рекордна глоба на рейтинговата агенция Fitch в размер на 5,13 млн. евро за нарушаване на правилата, целящи избягването на конфликт на интереси, съобщава Ройтерс.

Европейският орган за ценните книжа и фондовите борси съобщи в четвъртък, че в периода между юни 2013 г. и април 2018 г. 20% от подразделенията на компанията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек чрез компания във Франция.

В същото време акционерът, чието име не се споменава, е бил член на управителните съвети на три други структури, оценявани от трите клона на Fitch.

От своя страна рейтинговата агенция заяви, че нарушенията не са се отразявали на направените от нея оценки. „Вече нямаме отделни индивидуални акционери, които може да се окажат в позиция да заемат места в управителни съвети на оценявани структури“, посочиха от агенцията.

Fitch е собственост на американската компания Hearst, която купи дялове от френската Fimalac. Тя е и една от Голямата тройка - кредитни агенции заедно със Standard & Poor’s и Moody’s, които доминират сектора в световен мащаб.

Според европейския регулатор глобата отразява съзнателните действия на трите клона на Fitch и е наложена, за да се предотвратят подобни действия и от други компании в бъдеще.

Европейският орган за ценните книжа и борсите наложи на Fitch друга глоба в размер на 1,4 млн. долара през юли 2016 г., след като стана ясно, че анализатори на агенцията са предавали информация за държавен рейтинг на високопоставени представители на компанията собственик, преди да бъдат оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
С направените оценки на ипотеките цитираните в статията три рейтингови агенции предизвикана кризата през 2008 година.ТОКСИЧНИТЕ ДЕРИВАТИ с кредитен рейтинг ААА бяха създадени точно от тези три агенции !!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО НА РИСКА ПРИ КОЙТО ИЗДАТЕЛИТЕ НА ТОКСИЧНИТЕ ДЕРИВАТИ , ПРАВЕХА ЗАСТРАХОВКИ ЗАЛАГАЙКИ СРЕЩУ ТЯХ!! ПРАКТИКАТА ПРОДЪЛЖАВА И КЪМ МОМЕНТА , А ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПЛАЩАНЕ ПО ОБЛИГАЦИИТЕ ГАРАНТИРАТ НОВА МНОГО ПО СТРАШНА КРИЗА ОТ ТАЗИ ПРЕЗ 2008 !!ДА МУ МИСЛЯТ ИНВЕСТИТОРИТЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
v_tin
преди 5 години
Какво стана бееееееееее, аман........... Пак изловиха мошениците в мошенничество. И всички се кълнат в преценките на тези мошенници, а бе все едно педофил в детска градина- все гледа да щипне нещо, някого да измами, да излъже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още