IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корадо: Целите ни за тази година са влизане в SOFIX и на руския пазар

От две седмици вече има износ за Русия, след като е било осъществено нужното сертифициране за там

12:55 | 28.03.19 г. 1
<p>
	Войтех Чамек, изпълнителен директор на &quot;Корадо&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Войтех Чамек, изпълнителен директор на "Корадо". Снимка: Investor.bg

Целите пред българския производител на радиатори "Корадо България" АД през 2019 г. са влизането в основния индекс на БФБ SOFIX и навлизането на руския пазар, стана ясно от годишната среща с инвеститорите на дружеството.

„Получихме насоки и ще работим с нашия маркет-мейкър "Елана Трейдинг" АД за покриване на изискванията за влизането в SOFIX през 2019 г. Вече е имало събрание на Надзорния съвет и са приети мерки за покриване на критериите за SOFIX, все още не покриваме условието за брой акционери. За нас е жизненоважно да сме част от SOFIX. За момента не можем да предприемем нов дивидент в акции, за да увеличим броя акции, но планираме да го правим“, заяви Войтех Чамек, изпълнителен директор на "Корадо".

По думите му се обсъжда разработването на нови продукти, които не са свързани с бояджийски услуги и затова се бави изграждането на новия бояджийски цех, за да не се пилеят пари на дружеството.

На срещата стана ясно, че "Корадо България" АД ще преоткрие руския пазар, като след трудна процедура за сертификация от две седмици вече има износ за Русия. Надеждите са да се запазят основните пазари като Румъния, Унгария, Франция, Украйна и Босна и Херцеговина.

За 2018 г. "Корадо България" АД отчита спад от 2% на продажбите на отоплителни тела като брок. Като стойност обаче се вижда ръст от 3,2%. Едва 3% от продажбите са за местния пазар, за Румъния са 15% към един клиент и към Корадо Чехия са 72%. Върви ценова война с турските радиатори за пазарите на Източна Европа, докато за Западна Европа факторите са качество и дизайн. Единият вариант за конкуренция с турските радиатори е по-високо качество, сервизна поддръжка, а вторият е отпимизация на разходите.

На 15 май 2019 г. ще бъде свикано годишно общо събрание на акционерите, на което ще се гласува брутен дивидент от 0,19 лв. за 2018 г., което сумирано с 0,1 лв. брутен шестмесечен дивидент, разпределен през 2018 г., прави общ дивидент за 2018 г. от 0,29 лв. Това е повече от дивидента от 0,26 лв. на акция за годините 2016 и 2017 г.

За 2019 г. е предвидена реконструкция на купената през 2017 г. зала за производство, като там ще бъде преместено част от дейността - на първо място цепене на метал и производство на производствени части.

"Корадо Чехия" е започнала изграждане на цялостни отоплителни решения в някои от най-известните нови сгради в Русия и Скандинавия, както и работи с пражки университет за осигуряване на средносрочна и дългосрочна устойчивост с академични решения към продуктите им.

Основните акционери в "Корадо България" са "Корадо Чехия" с дял от 82,56%, други юридически лица с 15,41% и физически лица с 2,03%.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
прайте, струвате и се при "враговете" ви влече дееебаа ..... аааа кога на NYSE при наще "партньори" ? .... :)) Тия са фалиргали от секъде, бензиностанция с пенсии по-ниски от наще, нали така писахте в тролския ви сайт или да ви припомним с нещо избрано златно на Дершитски от Дайче смърделе или Бльмбурга ..... ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още