IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: Сигналите за рецесия са съвсем отчетливи

През последните няколко дни налице са и няколко „много сериозни“ пазарни индикации, коментира икономистът

23:14 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сигналите за задаваща се рецесия вече са съвсем отчетливи. Това заяви икономистът Юлиян Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Друга тема, която икономистът коментира, са сигналите за задаваща се рецесия. Според него те вече са съвсем отчетливи. 

„В САЩ се очакваше икономическо забавяне, като се говореше, че то ще настъпи в края на 2019 г. или началото на 2020 г. поради изчерпването на фискалните стимули, които президентът Доналд Тръмп въведе през 2018 г“, посочи експертът.

По думите му през последните няколко дни налице са и няколко „много сериозни“ пазарни индикации - най-вече разликата между доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ и 3-годишните“.

Войнов се спря и на забавянето на китайската икономика и намеренията на азиатската страна да отвори пазара си за финансови услуги към външни компании.

„Може да се каже, че Китай се съобразява с исканията на западните държави. Трябва да имаме предвид обаче, че страната има сериозен проблем с дълговото бреме като цяло и огромния кредитен ресурс, които компаниите получават от т.нар „сенчесто банкиране“, посочи той.

Икономистът коментира и изказването на българския премиер Бойко Борисов от четвъртък, че България очаква покана за чакалнята на еврозоната през юли 2019 г.

„Това изказване на премиера вероятно има своите политически цели, свързани най-вече с евроизборите. От друга страна то може да компрометира влизането на страната в ERM II, защото стрес тестовете на банките още не са приключили и ще означава, че допускането ни в чакалнята на еврозоната няма да е техническо, а политическо решение“, заяви той, но допълни че „при всички случаи“ е по-добре България да бъде приета във валутния механизъм.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още