IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска да се разследва намесата във вътрешните работи на България

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, заявиха от МВнР

12:14 | 29.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП поиска главният прокурор да започне разследване има ли намеса на друга държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Това заяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, предава БТА.

Нинова свика днес извънредно заседание на изпълнителното бюро на партията, за да се обсъди въпросът със Закона за вероизповеданията и изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Корнелия Нинова определи като недопустима намесата на Турция във вътрешните работи на България.

Вероизповеданията, които получават държавна субсидия, ще могат да се финансират и от чужбина и няма да са задължени да декларират даренията си пред държавата. Това подкрепиха ГЕРБ и ДПС вчера при окончателното обсъждане на промените в Закона за вероизповеданията.

Investor.bg припомня, че промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедения нямаха просрочени задължения. След обществено недоволство парламентът прие, че дълговете няма да се опрощават, а плащането им ще се разсрочи.

При окончателното приемане на промените в Закона за вероизповеданията стана ясно, че е имало намеса от Турция. От Анкара искали опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство.

Информацията за намеса във вътрешната политика на България стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

В телефонен разговор на българския първи дипломат с турския външен министър Чавушоглу Захариева е заявила, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от Министерството на външните работи.

БСП се обръща и към президента Румен Радев да наложи вето на закона за вероизповеданията и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Решението на КСНС, с което всички бяхме съгласни, беше да се намери вариант да се спре финансирането на вероизповеданията в България от чужди държави, а приетият закон отсрочи задълженията на мюфтийството и остави външното финансиране, тоест и волята на КСНС е подменена, посочи Нинова, цитирана от БТА.

Ние искаме Бойко Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил, заяви още председателят на БСП. 

БСП се обръща и към Обединените патриоти с апел да напуснат веднага правителството. В противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че одобряват тази политика, посочи Нинова. 

Тя посочи, че изявлението на ДОСТ, че искат обявяване на турско малцинство, изявленията на турския външен министър и мълчанието на Бойко Борисов са заплаха за националната сигурност и за етническия мир в България.

Вчера също така стана ясно, че от партия ДОСТ са започнали "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Това стана причина за проверка, поискана от главния прокурор дали подписката съответства на Конституцията.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като крайно неприемливо. Пред журналисти в Минстерския съвет Захариева съобщи, че е готова да бъде изслушана в Народното събрание по темата и няма притеснение да отговори на всички въпроси, предава БТА.

Турският външен министър е заявил в изказване на предизборен митинг, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията.

Захариева отбеляза, че е учудена и крайно недоволна от изказването на турския външен министър, което по думите на вицепремиера, не помага на приятелските отношения, които имаме със страната. И се надявам да продължим да имаме с Турция, допълни Захариева. Тя призова нейният колега да се въздържа да прави подобни неприемливи изказвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и въпреки наглоста си пак ще има хора дето гласуват за бсп ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
С две писма до енергийното министерство от 28 август 2013 г. ,,Южен поток транспорт (компанията, която ще изгражда морската част на газопровода и в която мажоритарен собственик е ,,Газпром) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта ,,Морски газопровод Южен поток. Шест месеца по-късно на 19 февруари 2014 г., депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от БСП внасят промени в енергийния закон, които въвеждат термина ,,морски газопровод и изключват въпросното съоръжение от действието на европейското право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още