IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei: САЩ се опитват да ни опетнят, защото не могат да се конкурират с нас

Компанията коментира обвиненията в шпионаж по време на представянето на финансовия си отчет

16:36 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати имат „нагласа на губещи“ и се опитват да опетнят Huawei, защото не могат да се конкурират с нея. Това заяви ротационният председател на Huawei Гуо Пин по време на пресконференция в централата на компанията в Шънджън, Китай, пише CNBC.

Изявлението беше направено по време на събитието, на което Huawei обяви рекордните си приходи, но Гуо Пин се възползва от момента, за да атакува Съединените щати.

Според него САЩ се усещат като губеща страна. „Те искат да опетнят Huawei, защото не могат да се конкурират с нас“, обяви той пред репортерите.

Вашингтон твърди, че телекомуникационното оборудване на Huawei носи рискове за страните, защото може да бъде използвано като „задна вратичка“ за шпионаж в полза на Пекин. Компанията многократно е отричала тези обвинения. От своя страна, Huawei съди американското правителство за закона, който забранява на правителствените агенции да купуват оборудване от нея, като твърди, че законът противоречи на конституцията.

Гуо твърди, че действията на САЩ са донесли известни притеснения на компанията, но клиентите сами ще решат дали да използват оборудването на Huawei, или не.

„Страните, които изберат да работят с Huawei, ще спечелят предимство в следващата вълна на растеж в дигиталната икономика“, коментира Гуо.

Той адресира и обвиненията в шпионаж, посочвайки, че да се позволи на Пекин да извършва нещо подобно чрез оборудването на Huawei би било „равносилно на самоубийство“.

"Нямаме намерение да се самоубиваме“, категоричен е Гуо.

Въпреки че оборудването на Huawei е забранено в САЩ и Австралия, други страни не са блокирали компанията от участие в пускането на следващото поколение 5G мрежи.

Експертите са скептично настроени към уверенията на Huawei, че не представлява риск за сигурността, посочвайки, че съгласно китайските закони компаниите от страната са длъжни да помагат на службите, ако Пекин поиска това от тях.

Говорителят на Белия дом не е открит веднага за коментар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още