IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият път не донесе щастие за Тереза Мей*

Британският парламент отхвърли за трети път с 58 гласа сделката на премиера с Европейския съюз

17:03 | 29.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският парламент очаквано отхвърли за трети път споразумението на премиера Тереза Мей с Брюксел за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Против сделката се обявиха 344 депутати, а 286 я подкрепиха, съобщава британският вестник Guardian.

Това е поредният епизод от продължаващата драма с развода между Брюксел и Лондон, която така и не можа да завърши с искания от премиера финал. В опит да спечели на своя страна членовете на Камарата на общините премиерът обеща да подаде оставка от премиерския пост.

Опитите за натиск се оказаха достатъчни за нейните евроскептични депутати в Консервативната партия, но липсата на съществена промяна в условията на сделката не можаха да убедят северноирландските юнионисти, чиито десетима народни представители поддържат правителството на малцинството на Мей.

След гласуването премиерът заяви, че последствията за страната ще бъдат „сериозни“.

„Страхувам се, че достигаме границите на този процес в тази камара“, заяви тя.

След неуспешното гласуване според решението на Европейския съюз от срещата на върха миналата седмица Великобритания трябва да напусне блока на 12 април. Страната би могла да поиска допълнително удължаване на крайната дата, но това ще означава, че тя ще трябва да се включи в европейските избори.

Въпреки надвисналия риск от Brexit без сделка премиерът посочи още, че няма да се откаже да се бори за систематичен развод.

Гласуването се отрази и на цената на лирата, която отново тръгна надолу след поскъпване на фона на слуховете, че някои евроскептични депутати все пак ще подкрепят Мей. Британският паунд спадна под 1,30 долара за паунд веднага след вота, като впоследствие се върна на ниво от малко над 1,30 долара.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че свиква извънредна среща на върха на европейските лидери в сряда, 10 април – два дни преди новият краен срок за напускане на блока.

Европейската комисия изрази съжаление за днешното решение на британския парламент след вота. Според институцията възможността за раздяла без сделка изглежда вероятна. ЕС се подготвя за това от декември 2017 г. и е напълно готов за това развитие, се допълва в изявлението. Комисията добавя, че ЕС ще остане единен и ползите от споразумението за оттегляне, включително преходният срок, няма да бъдат заменени при никакви обстоятелства при напускане без споразумение. Частични споразумения също не са възможни, посочва БТА.

От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин отново призова за оставката на премиера и посочи, че споразумението ѝ с Брюксел трябва да се промени.

Той призова за свикването на предсрочни избори, ако Мей не иска да промени споразумението.

По-рано днес министър-председателят посочи, че „това е последният шанс да се гарантира Brexit".

Днешното гласуване се проведе на фона на нови протести в Лондон. Хиляди британци, които са против отлагане на датата за напускане на ЕС, преминаха днес през центъра на града, съобщава БТА.

В деня, когато Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС, големи групи се събраха пред парламента с развети национални знамена. Много от участниците носеха плакати, обвиняващи Тереза Мей в предателство.
При засилено полицейско присъствие някои блокираха улици около парламента и скандираха „Няма да ни преместите" и „Какво искаме? Brexit? Кога го искаме? Веднага".

Начело на протестиращите бе Найджъл Фараж - политик, за когото се смята, че е направил повече от всеки друг, за да пришпори тогавашното британско правителство да се съгласи да произведе референдум за членството в ЕС.

*Информацията е актуализирана към 17:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Турция няма как да влезе в ЕС, който е изграден само от християнски държави чуствителни на тема религия.В Европа все още вирее нацизма и расизма.В Евроазийския съюз,воден от Русия половината държави са ислямски.В САЩ няма ислямски щатове, но има хора от цял свят.На Търция през месец и се напомня че няма как да влезе в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Колко да са готови, днес трябваше да напуснат.Твърдия се оказа много твърд.Ше поостанат още един два месеца, пък после ще видим, може и две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
majnata
преди 4 години
Айде да се махат , че да влезе Турция на тяхно място , та да си видим хаира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
lyusien
преди 4 години
Вероятно Е С отново ще удължи датата за напускане на ВМеликолитания Но това ще бъде грешка Англичаните нямат никакво намерение да подпишат договора Те са решили твърд Брексит но им трябва време да се подготвят за това Затова шикалкавят Удължавайки датата Е С само губи Те са готови за твърдия Брексит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
екстра, най добрия вариант за нас ! дано си вземт поука мейтовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
"Brexit means Brexit" запасявайте се с пуканки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още