IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Турция отказа да се извини за изказването на Чавушоглу

Премиерът убеждавал пет часа турския вицепрезидент Фуат Октай да каже, че няма натиск за опрощаването на дълговете на мюфтийството

09:31 | 30.03.19 г. 5
<p>
	Премиерът Бойко Борисов (вляво) и турският вицепрезидент Фуат Октай (вдясно) по време на срещата им в резиденция &quot;Снагов&quot; край Букурещ.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов (вляво) и турският вицепрезидент Фуат Октай (вдясно) по време на срещата им в резиденция "Снагов" край Букурещ. Снимка: БТА

Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция "Снагов" край румънската столица Букурещ, съобщава БТА.

Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и бе повод изявлението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Премиерът Борисов добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста. Той информира, че изявлението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължават да разговарят по телефона. "Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", категоричен бе Борисов.

"Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", изтъкна Бойко Борисов. По думите му турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация. "Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното", допълни Борисов.

Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания. "Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България", каза Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи.

"Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме", завърши Бойко Борисов. 

Investor.bg припомня, че промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедения нямаха просрочени задължения. След обществено недоволство парламентът прие, че дълговете няма да се опрощават, а плащането им ще се разсрочи.

При окончателното приемане на промените в Закона за вероизповеданията стана ясно, че е имало намеса от Турция. От Анкара искали опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство.

Информацията за намеса във вътрешната политика на България стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Вижте още във видео материала: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Какво можем да очакваме от премиер , наподобяващ селски пехливан? Прави непрекъснато чупки в кръста при всичките си 160 кила.Все се извинява на американците, все се докарва на началниците от ЕС и лъкатуши по отношение на руснаците. В арабския свят играе танц със саби и не знаем какво договаря. Само откровено пълзеше в краката на Путин и молеше за прошка големия брат, както го нарече, а онзи го гледаше презрително. Борисов е мярка за посмешище. Горкият не е изключение от ефекта на Дънинг Крюгер: Простият не може да разбере колко е ***.И още - цитат от Джон Гришам: "Срамът беше емоция, която той не познаваше от години. Зависимите не познават срама. Когато се унижаваш безброй пъти, спираш да чувстваш срам."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Голяма боза е в главата ти. Какъв руски ботуш те рита, като гуменката на цецо върши чудесно слугинската работа на краварите. Той ходи там и КАТА месец на инструктаж. Всички знаем начина им на управление - всеки ден скандал и зариването му на другия ден с нов. Те гробарите нямат нищо общо с Кумгейт, Суджукгейт, Съсипването на Пирин, Жирардели не е техен консултант, нямат нищо общо с къщата в Барселона и с щедрата баба, дарила зет си 6 апартамента. ГРОБ няма нищо общо с 10 годишното ограбване на България и българските данъкоплатци, те нямат нищо общо с това, че България се превърна на обслужващ келнер на "началниците "от Брюксел и Вашингтон, те ГРОБАРИТЕ на България нямат нищо общо с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ние сме под руски ботуш, турция може да говори квото си иска, но за да направи нещо първо трябва одобрение от джуджето !Пак предизборно отклоняват вниманието от апртаментите и кражбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
А аз сега си мисля, че Чавушоулу е прав и наистина, няма за какво да ни се извинява, т.к. е казал истината. Бйовцу неведнъж сни гледали в очите и са ни лъгали най-безсрамно. Нищо по-лесно да си измие ръцете с комшята, когато го няма. И същевременно, да каже малко истина, т.к. май наистина, не еоказван натиск /натиск има при съпротива/ а, по-скоро, някой някому е намигнал за далавера, във връзка, примерно, с концесия или нещо такова. Няма смисъл и нужда, повтарям, да лъжетурският министър, за разлика от нашите апапи, на които земята се изплъзва под краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
Бокич, след като за 10 години не успя, да накараш дори съседа да те уважава, направи си сметката сам. А, за цялата крадлива ***, с която си се оградил, бъди благодарен на овчето, търпение на България, което е жалко, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още