IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Увеличаването на лихвените проценти от Фед беше грешка

С лихвената си политика централната банка навреди сериозно на икономиката и фондовите пазари, смята американският президент

10:02 | 30.03.19 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отново атакува яростно Федералния резерв на САЩ. Увеличаването на лихвените проценти беше грешка, съобщи Тръмп в Twitter, цитиран от Bloomberg.

Той също така обвини финансовата институция, че с политиките си по лихвените проценти е навредила сериозно на местната икономика и на фондовите пазари. Ако Федералният резерв не бил повишил погрешно лихвените проценти, икономическата продукция би била по-висока, а глобалните фондови пазари биха били в много по-добра форма, твърди президентът.

Самият Тръмп номинира председателя на Фед Джером Пауъл преди повече от година за най-високата позиция в централната банка. През последните месеци президентът критикуваше постоянно и силно Фед. Заради затягащата ѝ се парична политика той обяви, че централната банка е „луда“ и я нарече „нелепа“.

По-рано икономическият съветник на Белия дом настоя публично за намаляване на лихвения процент. „Федералният резерв на САЩ трябва да намали ключовите лихвени проценти с половин процентен пункт“, каза Лари Къдлоу в телевизионно интервю. Той бил съгласен с Тръмп в това отношение. Въпреки това правителството на Тръмп нямало планове да се отърве от Пауъл.

Къдлоу „би се радвал да види такъв ход“, става ясно от материал на Axios, който цитира интервю в петък с директора на Националния икономически съвет. По-късно по CNBC Къдлоу заяви, че намаляването на лихвените проценти ще защити мощта на американската икономика от слабостите в чужбина, въпреки че поясни, че подобен ход не е необходим незабавно и „съществената икономика“ не се забавя.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
фалиралия 5 пъти да не коментира непознати за него теми, моля :):)След като му свърши мандата Инвестора могат да го поканшт като гостуващ експерт :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още